Българи опозориха легендарния El camino de Santiago

 

Родни вандали опозориха не само легендарния път “El camino de Santiago”, но и името на България. За пореден път анонимни нашенци показаха пред цял свят тъмната страна на балканския нрав – този път с червен спрей в ръка.
Горчивата истина лъсна в ефира на тв предаването “Насреща: Люба Кулезич” по TV7. Гостуващите авантюристи Владина Цекова и Христо Вътев, които са изминали пеша свещения “Ел Камино” в Северна Испания, показаха потресаваща снимка от личния си архив. От нея става ясно, че всеки ден пътешественици от цял свят срещат по легендарния маршрут нецензурни надписи с български текст.

“Не мога да разбера каква “култура” е това. Не издържах, извадих фотоапарата и снимах. Пътят е 800 километра. Хората носят със себе си само най-необходимото. А някой българин е помъкнал черен спрей, само и само да омаскари мястото”, възмути се Владина Цекова.

По изключително тежкия маршрут, преминаващ през областите Навара, Ла Риоха, Кастилия, Леон и Галисия, могат да се видят вървящи поклонници от всички възрасти, от всички континенти и нации. По Ел Камино се върви пеш, на кон, на магаре или на велосипед – само тогава поклонничеството се признава.

Испания със закон е въвела правилото, че всеки, който се намира на поклонническия път, е защитен и му се оказва всякаква помощ, за да стигне до неговата заветна цел – катедралата в Сантяго де Компостела, където са разположени мощите на Свети Яков.

Така и не е ясно каква религия изповядват мародерите, оставили срамния отпечатък по пътя. Сигурното е, че са направили всичко по силите си, за да очернят България. /БЛИЦ

/dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>