България: Започва издаването на нови шофьорски книжки

images

Сегашните свидетелства за управление на МПС остават валидни до срока на тяхното изтичане.

От 21 януари стартира отпечатването на нов образец на свидетелства за управление на МПС, съобщават от отдел “Пътна полиция”. Новият документ е съобразен с влизащите в сила на 19 януари изисквания на Директива 2006/126/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно свидетелства за управление на превозни средства и Директива 2011/94/ЕС на комисията от 28 ноември 2011 година за изменение на Директива 2006/126/ЕО, както и на разпоредбите на чл. 150 а, ал. 2 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП) и чл. 51 от Закона за българските лични документи (ЗБЛД). Сегашните свидетелства за управление на МПС остават валидни до срока на тяхното изтичане.

По-важните изменения включват различен срок на валидност – 10 години за категории АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ и 5 години за за категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1, D1E и Т. Книжките за управление на моторно превозно средство на лица с физически недостатъци също ще важат 5 години.

Сегашната категория М се заменя от АМ за мотопеди, двуколесни или триколесни превозни средства с конструктивна максимална скорост под 45 км/ч. Добавя се и нова категория А2, която ще важи за мотоциклети с мощност над 35 кВт (47.6 к.с.) и със съотношение мощност/тегло под 0.2 кВт/кг (0.27 к.с. на килограм).

Дубликат на шофьорска книжка ще се издава само на водачи, притежаващи нов образец СУМПС или стар образец с отразена правоспособност за управление на МПС от категории М, А1, А, В, В1 и ВЕ. За книжка стар образец с отразена правоспособност за управление на МПС от категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1, D1E и Т няма да се издава дубликат, а на водача ще се издава ново СУМПС с предвидените в чл. 51 от ЗБЛД срокове, след представяне на необходимите документи и съгласно нормативната база. /facti.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>