Българите в чужбина ще гласуват в около 220 секции в 56 държави

índice

Събрани са 83 884 заявления за гласуване в чужбина за парламентарните избори на 12 май, съобщи говорителят на Министерство на външните работи Димитър Япраков.

72 526 от заявленията са подадени на хартия в дипломатическите представителства на България. 11 358 са постъпили по електронен път.

На база на това прогнозно можем да кажем, че ще бъдат открити 227 избирателни секции в чужбина, в 56 държави.

В 39 от тези държави ще има секции в дипломатически представителства на България. В останалите 17 са събрани над 100 заявления за секции извън дипломатическите и консулските представителства.

На предишните парламентарни избори през 2009 г. българите в чужбина гласуваха в 262 секции в 58 държави, а на изборите през 2005 г. секциите в чужбина са били 344.

63 667 заявления за гласуване са подадени в Турция. Прогнозният брой секции там е 86, посочи говорителят на МВнР.В САЩ прогнозата е за 11 секционни избирателни комисии, получени са 1913 заявления, а за Великобритания прогнозата е за 12 секционни избирателни комисии, като е възможно две да са в Лондон, където са подадени 3548 заявления, каза Япраков.

Има достатъчен брой заявления за отваряне на секции за гласуване в Германия. Ще бъдат отворени секции в Хамбург, където са подадени 193 заявления и Магдебург, където са подадени 151 заявления.

В други две консулства не е получен изискуемият минимален брой заявления. В Дюселдорф има 95 електронно подадени заявления и нямаме разрешения от германските власти, каза Япраков.

В Испания са подадени 3623 заявления, прогнозата е за 24 секции. В Италия секции ще има в Милано, Неапол и Рим.

В Афганистан ще има две секции – в Кабул и Кандахар.

В Македония избирателни секции ще има в Скопие и Битоля, подадените заявления са 71.

Бразилия, Бахрейн, Естония, Куба, Непал, Литва, Пакистан и Тайланд не са разрешили да бъдат отворени избирателни секции, защото няма достатъчно подадени заявления или няма дипломатически или консулски представителства на България там.

В други държави като Беларус, Индонезия, Сингапур, Индия, Иран, Казахстан, Либия, Оман, Черна Гора и Узбекистан има разрешения, но няма достатъчно събрани заявления, уточни Япраков.

Предстои да се направят списъци по населени места и адреси за местата за гласуване в чужбина, каза Димитър Япраков. Списъците ще бъдат качат на сайтовете на консулствата и посолствата, включително и на сайта на Министерство на външните работи, за да могат гражданите да се информират. /vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>