Българите в чужбина отново подкрепиха протестиращите в страната

3a6073fded6c

Българите в чужбина и днес подкрепиха протестиращите в страната – едновременно с това те отбелязаха и Националния ни празник. В десетки градове в Европа имаше мирни демонстрации. В Милано около 70 българи се включиха в патриотично шествие.

Йовко Славов, организатор на шествието в Милано: Идеята за събирането ни е в подкрепа на протестиращите в България и искахме да покажем, че ние също сме съпричастни с това, което става в България. Няма значение в кой край на света се намираме, но искахме да покажем, че няма да се отнесем безразлично към Родината. Мислим, че ще се промени нещо, оптимистично сме настроени.

Честванията в Рим бяха организирани от Асоциация България, която съществува вече повече от 10 години.

Мириан Русинов – председател на Асоциация България в Рим: Нашият празник го правим вече пет години поред на един от най-красивите площади в Рим – Плаца де ла Република. Събрахме повече от 600 човека българи с развети български знамена в центъра на Рим, гледката беше прекрасна. Имаше хора, които плачеха от радост и от вълнение.

В Испания прояви имаше в Мадрид, Малага. Около 50 българи се събраха и в центъра на Барселона, за да изразят желанието си България да върви към по-добро и да отбележат заедно Националния празник.

Виктор Гачуров, българин, живеещ в Барселона: Като горди българи, каквито сме, подкрепяме държават си и сме съпречастни към случващото се в нея в момента. Смятам, че девизът “Съединението прави силата” е нещо, което трябва да се опитаме да постигнем.

Мирослава Козлеков – координатор на проявите във Виена: Демонстрация в подкрепа на протестите в България се състоя пред Културния институт, както беше планирано. Изпяхме химна, изпяхме още няколко песни, Хубава си моя горо. Изразяваме нашата съпричастност към процесите в България. Бяха осъществени три проекта, които координирахме с другите градове в Европа, единият от които изписването на “България мечтае”, където Виена изписа буквата Г.

В Деня на националния празник на България над 150 българи отново се събраха пред посолството ни в Лондон. Бяха раздадени ръчно изработени мартенички, баници и питки. С едноминутно мълчание, на колене, бе почетена паметта на падналите в борбата срещу османското робство. /bnt.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>