Българите в чужбина внесли у нас €1.2 млрд.

23484За цялата 2017 г. сънародниците ни, които работят зад граница, са пратили на близките си в България над 1,15 млрд. евро.

Това е с 284 млн. евро повече отколкото през 2016 г., когато сумата на преводите възлизаше на 869 млн. евро, съобщава Инвестор.

Разбивката по месеци показва, че месец май през 2017 г. е бил рекорден за последните 8 години (на страницата на БНБ не фигурират по-стари данни). През петия месец на миналата година гастербайтерите са изпратили в родината си 115,3 млн. евро. Сумата се доближава драстично до направените преки чуждестранни инвестиции в страната, които тогава са били в размер на 120 млн. евро.

За цялата 2017 г. чуждестранните компании са инвестирали в България 901,9 млн. евро, което е увеличение с 36,7% на годишна база Това обаче за пореден път показва, че всъщност не инвестициите, а преводите от емигрантите движат икономиката напред.

Според данните на БНБ чуждестранните вложения за миналата година се насочват предимно към преработващата промишленост. Преводите от емигрантите пък отиват директно в потреблението, въпреки че през последната година много малки и семейни бизнеси започват своето начало именно с помощ от роднина зад граница. Голяма част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми.

Сумите, които сънародниците ни извън България изпращат тук, постепенно се възстановяват до предкризисните нива от 2007 и 2008 г. Това обаче не се случва с инвестициите. Притеснително е също, че чуждите капиталовложения са предимно под формата на дългови инструменти, което означава, че са краткосрочни и нямат дългосрочна перспектива за развитие. Най-много средства идват от българите в САЩ, Испания и Гърция.

Данните на БНБ обаче отчитат само парите, изпратени по банков път и чрез дружества за парични трансфери. Не е ясно какви суми влизат у нас в брой или какви стоки, купени зад граница, идват в страната. Освен това БНБ отчита само преводите над 2 500 евро.

Междувременно Европейската комисия обяви, че ще бъдат въведени нови регулации, според които паричните банкови преводи в евро ще станат по-евтини за крайния потребител. Досега за компаниите и частните лица на територията на еврозоната нямаше разлика в таксите за операции в страната или в еврозоната. В официално съобщение европейските власти посочват, че сега това предимство ще бъде разширено и ще включва цялата територия на Европейския съюз.

ДИР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>