Българин наркоман бе осъден за убийство в Испания

images

Български гражданин, който страда от тежка параноидална шизофрения и е наркозависим, използващ кокаин и LSD, бе признат за виновен в убийство от съд на испанския остров Тенерифе.

Деян Деянов уби и обезглави на 13 май 2011г. живеещата на острова 60-годишна британска пенсионерка Дженифър Милс-Уестли. Защита му настояваше, че заради психическото си заболяване той не би трябвало да носи наказателна отговорност. Но съдиите от провинциални град Санта Крус решиха, че той е виновен, защото изненадващо се нахвърлил върху жертвата си и тя не можела да се защити.

Запитан от съдия Мария Хесус Гарсия Санчес дали има нещо да каже, Деянов казал чрез преводача си от български: “Аз съм прероденият Исус Христос и ще изпепеля с огъня на Светия дух този съд”, разказва лондонският в.”Гардиън”.

Сега Деянов най-вероятно ще получи наказание от между 15 и 10 години престой в испанска психоклиника.

Роднините на убитата обаче настояват да се разследва докрай защо се е стигнало до това “предотвратимо и ненужно” убийство след дълъг списък от грешки.

Деянов вече е бил арестуван за прояви на насилие четири пъти от януари 2011г. и три дни преди трагедията е била издадена поредната заповед за задържането му, но полицията не го открила. Преди това той е бил лекуван през лятото на 2010г. в клиника в Северен Уелс.  После е престоял в болница в Тенерифе, от която е бил пуснат в началото на февруари 2011г.

Саманта и Сара, дъщерите на убитата, заявиха: “За съжаление, за нас остава да сглобим парченцата и да потърсим още много отговори. Искаме да призовем за по-сериозно отношение при лекуването на хора като Деян Валентинов Деянов. Той е млад мъж, с когото са се провалили няколко институции във Великобритания, Испания и най-вероятно на други места.” /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>