Брюксел позволи Испания да удължи временните ограничения за румънски работници

images

Европейската комисия одобри молбата на испанските власти да удължат временните ограничения на достъпа на румънски работници до испанския пазар на труда до 31 декември 2013 г. заради сериозните смущения, настъпили на него, предаде пресслужбата на институцията.

Тези мерки не могат да продължат след края на 2013 г., защото временните ограничения на свободното движение на румънски и български работници трябва да бъдат вдигнати във всички държави членки на Европейския съюз от 1 януари 2014 г.

Решението на Брюксел се основава на специална предпазна клауза в договорите за присъединяване на България и Румъния, която позволява на страните от ЕС, които са премахнали ограниченията за български и румънски работници, да ги върнат, ако има сериозни смущения на техния пазар на труда.

Испания отвори трудовия си пазар за българи и румънци през 2009 г., но през август 2011 г. Еврокомисията й позволи временно да ограничи свободното движение на румънски работници до 31 декември 2012 г.

Появи се информация, че Брюксел е одобрил такова искане и за българските работници, но Испания не е налагала подобни ограничения за българите. Броят на румънските работници в Испания беше значително по-голям от този на българските.

От тогава обаче безработицата в страната се увеличи, достигайки 26.2% в сравнение с 22.7% преди година. Безработицата сред младите хора е 55.9% по данни от октомври 2012 г.

Румънците в Испания към септември 2012 г. са 913 000 или 17% от чужденците в страната. Общо 36.4% от икономически активните румънци в Испания са безработни.

/dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>