Брюксел подготвя проверка по границата между Испания и Гибралтар

imagesЕвропейската комисия заяви, че ще изпрати екип от наблюдатели по границата между Испания и Гибралтар, предаде “Франс прес”.

Европейският съюз е информирал испанските власти за намерението на еврокомисията да изпрати експерти на границата, каза неин говорител, като уточни, че мисията няма да се състои преди септември или октомври.

Новината идва на фона на разрастващия се спор между Испания и Великобритания за Гибралтар, който се зароди преди около две седмици. Тогава властите в Гибралтар започнаха да поставят бетонни блокове в морето около територията си, твърдейки, че изкуственият риф ще защити рибните запаси.

Мадрид, който не признава британския суверенитет над Гибралтар, обаче смята, че решението има за цел да блокира испанските рибари от достъп до водите. Скоро след като започна работата по рифа, испанските власти засилиха проверките по границата с Гибралтар, което доведе до сериозни забавяния.

По-късно Испания заяви, че обмисля да наложи такса от 50 евро на превозните средства, които влизат и излизат от Гибралтар. Външният министър Хосе Мануел Гарсия-Маргайо каза в неделя, че таксата може да помогне на рибарите, които са засегнати от разрушението на зоните за риболов. Отговорът на Лондон беше, че разногласията ще се решат с политически средства, а не с непропорционални мерки.

Експертите на Еврокомисията ще гарантират, че граничният контрол се прилага съразмерно. Брюксел подчерта, че мисията е заради жалби, внесени от граждани и евродепутати, предимно британски, и затова е задължена да разследва въпроса.

По-рано говорител на комисията припомни, че тъй като Гибралтар не е част от Шенген, Испания има право да наложи контрол, но мерките трябва да бъдат пропорционални. /Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>