Британски депутат: Напливът от българи и румънци ще застраши земеделските ни земи

índice

Земеделските земи на Великобритания са застрашени от очакван приток на имигранти от България и Румъния, защото ще трябва да се построи огромен брой нови къщи за тях, пише вестник “Дейли мейл”.

Депутатът консерватор Филип Холъбоун разкритикува в парламента външното министерство за това, че не е дало прогнозни числа за новия брой имигранти, които ще се установят в страната след отпадането на ограниченията на пазара на труда за българи и румънци на 31 декември 2013 г.

“Ще станем свидетели на застрояването на цели участъци от провинцията ни, за да се поемат милионите новопристигащи от Европейския съюз, над което изглежда имаме твърде малък контрол”, заяви Холъбоун.

По думите на депутата, ако се повтори сценарият с отварянето на трудовия пазар за държавите, присъединили се към ЕС през 2004 г., това ще означава почти утрояване на броя на румънците и българите, живеещи във Великобритания.

“Ако приложим същото ниво за влизането на Румъния, с 21 милиона души, и България със 7 милиона, сегашните 155 000 души, които в момента са във Великобритания, ще достигнат до около 425 000 души”, подчерта той.

Изказването му идва след изявлението от миналата седмица на министъра на планирането към министерството на общностите и местната власт Ник Боулс, че 43% от нуждаещите се от жилище във Великобритания са имигрантски семейства.

Великобритания и Ирландия бяха единствените страни от ЕС, които не поставиха възможни трудови ограничения за гражданите на Полша, Чехия, Унгария, Словения, Словакия, Литва, Латвия и Естония, когато те се присъединиха от ЕС, което доведе до голям наплив от работници от тези страни на острова.

По тази причина Лондон реши да подходи по различен начин за България и Румъния, като ще остави ограниченията на пазара на труда за техни граждани до последния възможен ден. Някои британски политици обаче настояха дори за още по-строги мерки, като поискаха въвеждане на допълнителни ограничения за българи и румънци, въпреки че такива не са възможни според законодателството на ЕС. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>