Билбао e най – голямото пристанище на Испания

PENSION-ARIAS-BILBAO.-CASCO-VIEJOБилбао е шести по големина град в Испания, най-голямото пристанище, както индустриален и икономически център.

Неговата историческа важност се обяснява със стратегическото му разположение. Дон Диего Лопес де Аро е основал града на брега на река Нервион през 1300 г., неговият паметник е в центъра на града.

Климатът на Билбао е океански умерен, с меки температури през цялата година.

Билбао е най-населения град в страната на баските, с около 450 хиляди жители. Билбао си има своите интересни тайни – например прекрасна кухня, знаменити музеи и старинна история.

Повечето от забележителностите на Билбао може да се разгледат за ден-два. Голяма част от туристите пристигат тук само за да посетят музея Гугенхайм, дело на американския архитект Франко Гери.

Билбао е индустриален център на северна Испания и политическата столица на страната на баските. Корабостроенето и черната металургия са причината градът да процъфтява.

В деловия център на Билбао има множество небостъргачи и кипи активен живот. Времето в Билбао се дели на два етапа – до построяването на музея Гугенхайм и след това.

Никога и никъде другаде един паметник на изкуството и архитектурата не е променял така радикално един град, както това се случи тук.

Франк Гери проектира музея, английския архитект Норман Фостър – системата на метрото, а испанският архитект Сантяго Калатрава – новият терминал на летището и стъкления мост, който позволява на пешеходците да преминават над водата, а всичко това доведе до икономическото и културно възраждане на Билбао.

В колекцията на музея Гугенхайм е представена историята на изкуството на ХХ век – 242 творби, 186 от които са от ню-йоркския музей Гугенхайм. Това са картини на Кандински, Пикасо, Малевич, Миро и на много други творци.

Старият град е разположен на брега на реката, между моста Сан Антон и църквата Свети Николас. Това е прекрасно място за общуване, както през деня, така и през нощта.

В центъра на Стария град се намира църквата Сантяго от ХV век, тя е готическа църква – най-внушителната в страната на баските.

Статуята на дон Диего де Аро, паркът носещ името на доня Касилда, музеят на изящните изкуство – това са сред най-живописните забележителности на Билбао.

Кухнята в Билбао е характерна за страната на баските: това се предимно месни продукти, риба, които можете да консумирате в типични таверни, отпивайки чудесни вина.

Тук е мястото, където можете да си починете и да установите нови приятелства.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>