БЕЛИЯТ БОР ЛЕКУВА Интелект и здравословна защита с борови иглички Белият бор в нашия живот

ДИЕТОЛОГ   ЕКОТЕРАПЕВТ
ТЕОДОСИЯ   СТАНЕВА

– за всички точки по света и чрез интернет -

 

%d0%bc%d0%be%d1%8f-%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%ba%d0%b0-507-copia

 

БЕЛИЯТ БОР ЛЕКУВА

Интелект и здравословна защита с борови иглички

Белият бор в нашия живот

 

Аромат на иглолистна гора с шишарки… Кой ли не е вдишвал през живота си? :) Или най-малкото, виждал е бор. Докосвал се е до игличките му.

Вървя през гората и се концентрирам в аромата на масло, което отваря ноздрите ми и вдишвайки по-дълбоко, като че ли освобождава бронхите и преглъщам с лекота и успокоение…

Летливите вещества, които се отделят от боровите иглички, те са причината да се отворят широко гърдите ми.

С антисептичното действие на белия бор ( или най-общо казано, това е обеззаразяване и предпазване от инфекции ) е факт лекотата при дишане и мислене, способността за концетрация и адекватен живот.

Тялото е в цялост – тонизирано и олекотено от всякакви болки и неразположения.

Бял бор – неговите иглички ” боцкат ” лечително в нашия организъм…

 

Действията му в човешкото тяло – нагледно:

* дихателна система:

- ноздри – запушени – отпушва ги!

- вече сме със синузит – прогонва го!

- гърло, ларингс, бронхи, бели дробове – изчиства ги от възпаления и налепи!

* пикочо-полова система:

- възпалениия – не ги затихва, а лекува ги!

- камъни в бъбреци – стопява ги!

* Анемия и ниско кръвно налягане – регулира ги!

* Болки в мускулите – изчезват!

* Хемороиди – успокоява и премахва кръвотечения и болки!

* За нещо се безпокоим, тревожим се често, изпаднали сме в стрес – всекидневно е с нас напрежението, ето го: белият бор, да ни успокои!

 

Бял Бор ( Pinus silvestris ) се среща до височина 2440 метра. Най-широко разпространения бор в света. Расте по естествен път от Шотландия почти до Тихия океан и от Скандинавия към Средиземно море. 

Белият бор е адаптиран към голямо разнообразие от климати. Той вирее в райони с годишни валежи, превишаващи над 1700 мм  и в райони с годишни валежи само до 200 мм. Оцелява в планините на Източен Сибир, където зимните температури достигат до – 64 ° C. Може да оцелее и при високи температури в региона на Средиземно море. Но, основно разпределението на белия бор е при континентален климат.

В Европа, белия бор расте на голямо разнообразие от видове почви. Но най-добрият растеж е по свободно отводнени пясъци и чакъли, често по могили и тераси. Тези почви имат само един тънък слой от суров хумус. А, този бор е развил ефективен механизъм за извличане на хранителни вещества от безплодни места. Не са открити значителни разлики между населяващ в такива земи и неговата способност да  натрупва азот, фосфор, натрий, магнезий и бор. Магнезият е един от основните минерали в белия бор.

Пъпките, листата и младите клонки на бялия бор могат да бъдат от голяма полза като естествено средство за подобряване на респираторни и други заболявания. Особено с цъфналите връхчета може да си направим отвара за вътрешен прием или инхалация. Нещо повече, с кората му можем да си приготвим освен отвара, а и тинктура и етерично масло, а след това да използваме за лечение на настинки и грип.

Лечителни ползи от бял бор

Те са тясно свързани с богатото му съдържание на хранителни вещества, сред които се открояват повече от 40 активни антибактериални.

Съдържа до 30% етерично масло, танини, витамини ( В1, В2, С, К, РР ), провитамин А, смоли, алкалоиди, дъбилни вещества и др.

Ако все още се чудим какво добро е белия бор, нека да намерим отговора и, по-долу в текста?!

Той е диуретик.

Много от неговите компоненти стимулират и увеличават нуждата от уриниране, което е от полза, за да се изхвърлят токсините и отпадъците, които ни причиняват здравословни проблеми. Например, широко се използва в случай на оток, задържане на течности, инфекции на пикочните пътища и за ускоряване на зарастването на рани.

Той е с отхрачващо действие.

Осъществява мощно действие, като стимулира организма да изхвърли слуз при хронични заболявания на гръдния кош, като помага да се диша по-добре. Поради тази причина, лековете за защита, направени от бял бор, съществено са предназначени за облекчаване на респираторни заболявания като бронхит, синузит, фарингит, грипоподобни процеси и астма.

При бронхит: намалява възпалението на бронхите и убива микроорганизмите. За тази цел се подготвя отвара с 3 супени лъжици изсушени пъпки в един литър вода. Добре е да се вари в продължение на 30 минути на слаб огън и покрит с капак съд. Прецежда се.

Препоръчвам  да се приемат 3 чаши по 250 мл на ден, подсладени с мед. Но, въпреки представянето ми на тази рецепта, е добре да се направи консултация със специалист!

При кашлица: приложението на тази рецепта ще бъде много полезно за отстраняване на излишната слуз. В този случай трябва да се направи запарка за 30 минути под капак, като дозата е 1/2 чаена лъжичка сушени пъпки към 1 чаша с вряща вода – 250 мл. Прецежда се.

Взема се по 1 супена лъжица на всеки 2 или 3 часа. И така, няколко дни до затихване на кашлицата.

Белият бор е с антипиретично действие.

Може да помогне ефективно при намаляване на висока температура, един от най-честите симптоми при респираторните заболявания и гърлото.

Той е аналгетик.

Действа като естествено средство за облекчаване на ревматични болки, причинени от остеоартрит и подагра. Употребата му в тези случаи е външна – с бани, които се прават с листа и плодове след консултация отново на специалист.

Той е антисептик.

Неговата способност да убива микробите, които причиняват болка и възпаление най-често на гърлото, е уникално. Също така предоставя помощ за лечение на орални заболявания като подуване на венците и всичко, което ни създава дискомфорт в устата.

Начин на приготвяне на запарка от бял бор и други билки:

!!!   Това е рецепта, която може да ви помогне за облекчаване на алергичен ринит, при често кихане и белодробен застой и за тези, които страдат от бронхит и астма.

Състав:

500 мл вода,

1 супена лъжица борови пъпки,

1 чаена лъжичка листа на Пчелник,

1/2 чаена лъжичка листа на Медуница,

1/2 чаена лъжичка цветове на Ружа, бяла.

Начин на приготвяне:

Смесете всички билки.

Изсипете 2 супени лъжици от сместа в 500 мл вряща вода.

Запарете под капак в продължение на 8 минути.

Прецедете.

Препоръчвам да се пие по 150 мл, 3 пъти на ден.

! Отново обърнете внимание: Но, въпреки представянето ми на тази рецепта, е добре да се направи консултация със специалист!

Всички можем  да се възползваме, когато имаме нужда от някои от свойствата на това великолепно дърво!

Но, преди да се приложи на практика, ето и следните насоки:

Листата обикновено се прибират от пролетта до есента.

Цъфналите връхчета се събират в началото на пролетта.

Смолата може и през цялата година.

Изсушаване: пъпките и листата трябва да ги изложим на слънце да изсъхнат и след това да поставим в чист херметически затворен съд. А, смолата може да се получи, като се направи разрез в дървото, но трябва да се събира, когато е суха.

Сега вече знаете някои рецепти, за това как и кога да се използва белия бор.  И, не се колебайте за секунда да се обърнете към този бор, още при първите признаци на всяко дихателно състояние на неразположение и дискомфорт.

! Отново обърнете внимание: Но, въпреки представянето ми на рецептите и евентуално тези, които ще намерите от друг източник, преди да ги използвате, е добре да се направи консултация със специалист!

Контакт за консултация с цел здравословно хранене и лечение:

Skype: zdraveyanaaaaaa !!!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>