БАДЕМЪТ ЛЕКУВА МОЗЪК И СЪРЦЕ

20200226_131529

БАДЕМЪТ И ДНЕС ЛЕКУВА…

БАДЕМЪТ ЛЕКУВА МОЗЪК И СЪРЦЕ

- И какво ли още?

- Ще се разбере!

През месец февруари започнах да пиша следното:

Още е зима, наистина…(тук се усмихвам). Но, се разхождам в парка и гледам многобройните цветове на толкова дървета, наречени бадем. Ех, как да не мисля за пролетта.

20200205_124252

А, да не забравя, намирам се в Испания – в Мадрид. А, това си е обичайно за този период от годината. Бадемът започва цъфтежа си през февруари.

Бадемът

с ползите си осъзнат за мен
и любим дори,
в моят месец на раждане

цъфти.

Подарих снимки на цъфнал бадем на родени през този месец. Подарявам и на вас, читатели, приятели и пациенти, независимо кога сте родени.

И продължавам сега – през месец март, с това:

Бадемът е за всички ни. Той е универсална ядка, ядлива и с вкус за всеки.

За захранващата му стойност не веднъж съм говорила с моите пациенти, както и писала за всички, които желаят да живеят, осъзнавайки реалността. Правя го и сега, като внасям и емоцията от това, което ме радва вече много години през месеците февруари и март – неговите цветове.

20200213_091240Той регулира (разбира се с цялостна промяна на храненето) функциите на мозъка и сърцето като създава баланс с минералите магнезий, фосфор, желязо, мед, манган, калций, калий, цинк, селен. Те са добри за поддържане на нивото на холестерола и кръвното налягане в норма.

Съдържа витамин Е и витамините от група В, с превес на В4 или т.нар. холин. Този витамин поддържа клетъчните мембрани в тяхната цялост и е важен компонент на много мазнини.

Бадемът е предшественик и на някои основни вещества:

Фосфатидилхолин – вещество, което поддържа млади клетъчните мембрани на мозъка и на всички органи. Благоприятства притока на хранителни вещества и производството на клетъчни отпадни продукти, комуникацията между клетките и производството на енергия.

Ацетилхолин – неврохормон, който има значение за паметта и разбирането. Адекватните нива на това вещество предпазват от дегенеративни мозъчни заболявания като сенилна деменция и болест на Алцхаймер.

Сфигмомиелин, чийто дефицит благоприятства стареенето на клетките.

Бетаин – детергент и протектор за черния дроб. Основният продукт за лечение на заболяването хомоцистинурия. При нея има повишаване на концентрацията на хомоцистеин в урината. Това е белтъчен метаболит. Когато организмът е здрав, го превръща в глутатион – най-важният антиоксидант, а когато не е, е вреден.

Холинът се намира главно в ядките.

Употребата му и по време на бременността има положителни ефекти върху познавателната способност, включително в паметта на новородените.

20200226_131227

И, какво още в бадема?

Две от химичните съединения в бадема са полезните мастни киселини като омега – 3 и омега – 6 и антиоксидантите, които подкрепят здравето на сърцето. Тяхното съдържание е значително.

За адекватният метаболизъм на мозъка и нормалната мозъчна функция, организмът се нуждае от омега – 3 мастни киселини.
Омега – 6 мастни киселини също играят решаваща роля в мозъчната функция, както и за нормалния растеж и развитие. Също така известни като полиненаситени мастни киселини, поддържащи костите и репродуктивната система. Спомагат за растежа на косата и добрият вид на кожата.

20200226_131433

Регулират цялостната обмяна на веществата.Бадемите са отговорни за осигуряването на антиоксиданти, които спомагат за подобряване здравето на артериите и намаляване на възпалението.

Тези ядки се считат за една от най-добрите храни за мозъка. Те съдържат рибофлавин и каротин, две основни хранителни вещества за неврологична активност и за предотвратяване на влошаването на мозъка.

Бадемите предпазват от преяждане. Благодарение на здравословните мазнини и фибри, които съдържат,  помагат за чувството на пълноценност и така се предотвратява приемането на излишна храна. Следователно, по-малко вероятно е да има желание да се яде друга храна.

Уникалните ядки са добри за поддържане на здравословен метаболизъм, особено, когато са в закуската. Освен вкусна, ще бъде перфектна.

Бадемът увеличава усвояването на хранителни вещества. Нашето тяло се нуждае от определено количество мазнини, за да абсорбира правилно хранителни вещества като витамини А и D.

Бадемите помагат за намаляване на натрупването на киселини и баланса на pH в организма. Необходимо е да имаме здравословно pH за постигане на добро храносмилане, имунитет и предотвратяване на болести.

Хранителните вещества, които съдържат тези ядки, помагат за регулиране на ензимите, които са отговорни за извличането на хранителни вещества и синтеза на холестерола.

Полезнате бадеми поддържат здрави и костите. Както споменах, те са чудесен източник на минерали като магнезий и фосфор. Тези хранителни вещества са основни за изграждането и поддържането, както на зъбите, така и на силните кости. Бадемите помагат и за предотвратяването на разрушаването на зъбите. Намаляват риска от фрактури на костите и разбира помагат в борбата с остеопорозата.

Ядката предотвратява диабета. Тя помага да се забави скоростта, с която се отделя глюкоза в кръвта. Освен това предотвратява инсулиновата резистентност. Рисковете от диабет като: нездравословно телесно тегло, възпаления и високи нива на оксидантен стрес се намаляват, благодарение на тази храна.

20200226_131319 (1)

Здрава кожа от бадемите – мека и перфектна. Те са идеалното решение, благодарение на източника на витамин Е, който поддържа кожата подхранена и помага за намаляване на стареенето.

Бадемът съдържа кверцетин и кемпферол, съединения, които се борят с рака на кожата. С консумацията на бадеми кожата е хидратирана и циркулацията се подобрява.

Знаейки доста от предимствата на бадемите, които имат, можем да ги включваме като всекидневна базисна храна в менюто си.

КОНСУЛТИРАЙ СЕ ТУК ЗА ТВОЯТА ХРАНА В ДИЕТАТА СИ:

http://dietologteodosiya.com/online-dietolog/%d0%b4%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3-%d0%b4%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%be%d0%bd%d0%bb%d0%b0%d0%b9%d0%bd-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%81%d1%83%d0%bb%d1%82%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d1%8a/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>