Асоциацията на българите „Хан Аспарух”, Кастельон и тази година тържествено отпразнува националният празник на Република България

26274_341465739549_280636_n

За нас българите, които сме далече от родината Националният празник на България е от изключително значение за сплотяването на българската общност, за възпитаване на националната идентичност на децата ни и за духовното ни самоопределение.

Асоциацията на българите за интеграция и развитие „Хан Аспарух” и тази година тържествено отпразнува националният празник на Република България в гр. Кастельон.

На церемонията присъстваха Генералният Kонсул на Република България във Валенсия госпожа Мая Стефанова, господин Хорхе Фуентес-доскорошен Посланик на Кралство Испания в Република България и съпругата му, гости от испанската общност и българи от Кастельон и провинция.

По стар български обичай посрещнахме гостите с хляб и сол и ги закичихме с мартенички.

След тържествените приветствия на официалните гости учениците от ПБНУ „Васил Априлов” изпълниха стихотворения посветени на Родината.

С дует за две цигулки ни поздравиха музикалният педагог Виолета Таскова и Мария Понс.

Децата пяха възрожденски песни.

Новосвормираната танцова група „Пъстра китка” с ръководител Татяна Димитрова вдигна залата на крак и за радост на стари и млади, като представи букет от български народни хора от различни фолклорни области.

Наред с българите на хорото се хванаха и гостите ни от Испания.

С учениците и родителите от ПБНУ ”Васил Априлов” подготвихме програма с, която изненадахме Баба Марта-нашата златна баба Невенка и украсихме с мартенички дървото пред училището ни.

По този начин за пореден път се включихме в инициативата „Мартеница”.

Мартениците бяха изработени от децата, родителите и жените от нашата асоциация.

С учениците от ПБНУ ”Васил Априлов” подготвяме тържество за 8 март и подаръци-изненади за майките и жените от нашата асоциация.

От България получихме и подаръци от училище „Българско школо” от София за, което безкрайно им благодарим- календари, мартенички и книгата „Вълшебният остров” създадена с много любов от техните ученици.

Надяваме се това да е началото на едно ползотворно сътрудничество.

Благодарим за това дело и на Елиана Митева.

Също ще участваме и в мероприятията организирани от университета в Кастельон и асоциациите на съседите от кварталите в близост до университета.
Ще участваме с демонстрация на български народни танци, която ще представят жените от „Пъстра китка”с ръководител Татяна Димитрова.

Експозиция на носии и типични предмети от България, както и макар и малко закъсняла работилница за мартенички.

Мартеничките събудиха интереса на испанската общност, традицията им хареса и вече имаме фенове на мартеничките сред тях.

Майки и ученици участваха с удоволствие и желание в популяризиране на традицията сред съучениците на своите деца.

Мартенички се подариха и нa испанските деца в училище „Карденал Циснерос” в Алмасоро в класа на Гергана Георгиева за, което благодарим и на Наталия Георгиева.

Приятна беше изненадата и в класа на Стефан Стефанов от Вал де Уксо в училище

”Ла Молета” в класа на Тереза Ганау.

Същото направиха и майките и децата в Алкосебре.

 

Асоциация на българите за интеграция и развитие „Хан Аспарух”

Кастельон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>