Wizz Air-Багаж, който не може да се побере под седалката в самолета, вече ще струва 20 лева

Багаж, който не може да се побере под седалката в самолета, вече ще струва 20 лева на пътника. Това обявиха от Wizz Air при представянето на новата им политика. От 4 октомври всички, които резервират места в Wizz Air за пътувания след 24 октомври, ще трябва да заплащат по 20 лева за куфар, качен на борда на самолета. Безплатно вече на борда ще може да се качи само ръчна чанта, малка раница или чанта за лаптоп. Ограничението на Wizz Air за една бройка багаж на пътник в кабината остава непроменено, тоест не може на борда да се качи комбинация от чанта (безплатно) и куфар (с такса). Таксите за куфари в багажното остават същите – 30 или 40 лева на бройка в зависимост от времетраенето на полета и сезона. Безплатно на борда на самолета ще може да пътува и всичко купено от duty free магазините на летището.

Официалната причина

Официалната причина за въведената мярка е желанието да се намали голямото количество чанти, които се качват на борда на самолета, забавят настаняването и задръстват пространството. От 1 август Wizz Air въведе пробно новите багажни правила по маршрута Лондон – Катовице. Очакванията са, че чантите на борда ще намалеят с 20%, а времето за настаняване на пътник ще се съкрати с 34 секунди. Като компенсация от компанията обявиха, че цените на полетите от 24 октомври ще бъдат намалени с по 10 лева. На въпроса дали новата мярка няма да доведе до отлив на пътници Кирстин Вулцин, мениджър корпоративни комуникации, отговори: “Не сме отчели нито по-малко резервации, нито по-малко пътници по пробната линия Лондон – Котовице.” Нещо повече – според нея останалите нискотарифни компании ще последват техния пример, тъй като проблемът с твърде многото багаж в самолета е валиден за всички и всички търсят начин да го решат.

Първи в България

Wizz Air е на българския пазар от 2006 г., като реализира най-голям брой пътници сред нискотарифните превозвачи на летище София. Има полети и от Варна и Бургас. Авиокомпанията лети до 8 страни от България по 15 маршрута целогодишно. Очакванията им за българския пазар за тази година са, че броят им ще достигне минимум 800 хил., но за момента нови дестинации не се очакват. Най-конкурентната дестинация за нискотарифните авиокомпании е Лондон, докъдето от София лети и EasyJet, а от Пловдив Ryanair. До Испания и Италия Wizz Air има по-добро покритие, след като преди малко повече от година и половина EasyJet се отказа от полетите си до Мадрид и Милано, а Ryanair не успя да осъществи полета си Пловдив – Барселона. Допълнителните такси за всяка от услугите различава нискотарифните от традиционните авиокомпании, както и кацането им на по-отдалечени летища с по-ниски цени за обработка на самолети и пътници. За пътниците остава да четат внимателно дребния шрифт при резервациите.

capital.bg

infobulgaria.info

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>