Vodafone отчита добри резултати благодарение на пазарите в Испания и Италия

Снимка: Архив Ройтерс

 

 0000243448-article3Британската телекомуникационна компания Vodafone отчете добро представяне за първото фискално тримесечие, пише Financial Times.

Приходите на Vodafone от услуги са нараснали с 2,2% през този период до 11,5 млрд. паунда (12,9 млрд. долара). Компанията отчете растеж на всичките си операции, освен на тези в Индия и Великобритания.

Приходите на оператора, които включват валутните колебания и корекциите, направени във връзка с промените в структурата на Vodafone, като например отделянето на операциите в Холандия, са спаднали с 3,3%.

Компанията се е представила добре на пазарите в Испания, Италия и Турция, където приходите са се увеличили с 13,9%.

Бизнесът в Индия, където телекомът се сля с конкурента си Idea, отбеляза 13,9% спад в приходите, докато тези във Великобритания имат 2,7% понижение – по-бавен темп спрямо четвъртото тримесечие.

„Като цяло това представяне ни дава увереност в затвърждаването на нашата перспектива за годината“, коментира главният изпълнителен директор на Vodafone Виторио Колао

Анализаторът на Bernstein Дананяй Мирчандани заяви, че представянето е добро. По думите му тласъкът от ръста на приходите е обещаващ, с изключение на влиянието на валутите.

В резултат от новините книжата на компанията повишиха стойността и достигнаха шестседмичен връх от 231 пенса.

Vodafone очаква паричният ѝ поток да се увеличи тази година, което ще ѝ позволи да увеличи дивидента си, докато намалява инвестициите в мрежата, подобрява ефективността си и се конкурира по-сериозно в Индия, предава Ройтерс.

Компанията инвестира милиарди в своите мрежи, за да отговори на нарастващото търсене на мобилни данни. Калао заяви, че ръстът на трафика на данни през тримесечието е еквивалентен на общия трафик на данни преди две години.

По статията работи: Елена Кирилова
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>