Uber спира временно в Испания

uber_taxiАмериканската компания Юбър (Uber) обяви, че временно спира дейността си на посредник за транспорт на частни лица в Испания, след като в началото на декември срещу нея беше произнесена превантивна забрана по жалба на асоциация на шофьори на таксита, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Услугата ЮбърПоп (UberPop) е спряна временно в Испания, докато трае обжалването, написа в блога си ръководителят на испанското подразделение на компанията Карлес Льорет.

ЮбърПоп започна да предоставя услугите си в Испания през април 2014 година, първо в Барселона, а после и в Мадрид и Валенсия. Услугата се състои в установяване на връзка чрез интернет сайт и приложения за смартфони личните си автомобили. В иска си шофьорите на таксита изтъкват, че за тези таксиджии любители не се изисква лиценз.

Юбър е в полезрението на правосъдието на множество страни както заради платформата си ЮбърПоп, така и за дейността на туристическите автомобили с шофьори (VTC).

Във Франция законът, забраняващ на непрофесионални шофьори да работят като таксиметрови водачи ще бъде затегнат от утре, 1 януари ,също след масови протести на засегнатите шофьори, които предоставят професионално услугата.

В Тайланд Юбър беше обявена за незаконна. Законови пречки бяха въведени и в Германия, Холандия, Белгия, скандинавските страни и в Сан Франциско.

В България услугата се предлага от началото на този месец. Преди дни Министерството на транспорта уточни, че няма правомощия да проверява частни коли и евентуалното решение за това дали платформата може да предлага услугата си в страната или не, трябва да се вземе на правителствено ниво.

Източник: Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>