S&P понижи рейтинга на Каталуния до ВВ-

Снимка: Ройтерс

 

0000203890-article3Рейтинговата агенция Standard & Poor’s намали рейтинга си за Каталуния, заявявайки, че очаква нарастващо политическо напрежение между богатия регион и централно правителство на Испания след местните избори през септември, съобщава Wall Street Journal.

Рейтинговата компания, която намали дългосрочната си оценка на ВВ-, добави, че перспективите са негативни, взимайки предвид „рисковете от компрометиране на добрата координация между Каталуния и централното правителство за обслужване на дълга на региона“.

Въпреки това, отбелязвайки слабото бюджетно представяне на Каталуния и високото дългово бреме, S&P заяви, че очаква Мадрид да продължи да предоставя финансова помощ на региона и да обслужва дълга му.

Понижаването на рейтинга идва, след като сепаратистки кандидати спечелиха повечето места и малко под 48% от гласовете на изборите на 27 септември, които партиите възприеха като референдум за независимост.

S&P заяви, че не очаква Каталуния да се отдели, добавяйки, че въпреки повечето места на сепаратистите в каталунското правителство агенцията очаква региона да остане част от Испания дори след прогнозирания момент за отделяне през 2017 г.

„Липсата на мнозинство от гласовете на 27 септември, по наше мнение, отслабва твърдението на сепаратистките партии, че са спечелили мандат за независимост“, заяви S&P в прессъобщение в петък.

Каталуния, която оформя една четвърт от износа на Испания, е от жизненоважно значение за икономиката на страната. Много каталунци обаче се оплакват, че централното правителство отнема данъчните приходи на региона без да отдава значение на по-специфичната култура. След като икономиката на Испания изпадна в рецесия през 2008 г., спорът прерасна в реална кампания за независимост.

Националното правителство в Мадрид определи искането за независимост за незаконно и обеща да го блокира.

По статията работи: Виктория Тошкова / Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>