Oпасен вирус вилнее в Испания

146644683346407Епидемичен взрив от опасен щам на чревен вирус е засегнал 87 деца в област Каталуния, Испания. Има опасност да бъде пренесен и у нас – чрез туристи и чрез хилядите българи, които работят там, но ще прекарат отпуска си тук.

Това съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), който се позовава на Европейския център за контрол на заболяванията.

“Това е ентеровирус А71 (EV-A71), който протича с неврологични оплаквания и при усложнения може да се развият остра вяла парализа, менингит или енцефалит”, каза за “24 часа” шефът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология.

Макар да е чревен вирус, щамът обичайно не предизвиква диария. Инфекцията започва с температура около 38 градуса, болки в мускулите, силна отпадналост, главоболие. Усложненията са най-често при децата. 22 от болните деца в Испания още са в болница, някои – в реанимация, пише “24 часа”.

Предпазна мярка за пътуващите е да не се контактува с видимо болни и да се спазва изрядна лична хигиена, каза проф. Кантарджиев. Мийте ръцете редовно и задължително вземайте душ преди и след басейн, допълни той.

Страната ни се е сблъсквала с този вирус през 70-те години на ХХ век, неврологичните усложнения са много тежки, обясни и националният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>