NSA е следяла комуникацията на милиони испанци, твърдят “Ел Паис” и “Ел Мундо”

zx450y250_2169714Американската Агенция за национална сигурност (NSA) тайно е подслушвала 60 милиона телефонни обаждания на месец в Испания, съобщи Би Би Си, позовавайки се на испанските медии. Според тях доказателство за това има в документите, разпространени от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън. Твърди се, че NSA е събирала номерата и местоположението и на двамата участници в разговора, но не и самото съдържание.

Би Би Си отбелязва, че сега във Вашингтон е изпратена парламентарна делегация на ЕС, която ще проведе редица срещи с американските власти по темата. Представителите на комисията по граждански права ще разговарят с конгресмени, за да изразят притесненията си и да съберат информация.

До този момент Белият дом е отказал коментар по обвиненията за шпионаж в Испания. Вестниците “Ел Паис” и “Ел Мундо” пишат, че NSA e следяла милиони телефонни обаждания, кратки съобщения и имейли на испанци между 10 декември 2012 и 8 януари 2013 г.

Посланикът на САЩ в Мадрид е бил повикан във външното министерство в понеделник, за да обсъди обвиненията.
/ Източник: Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>