Mлади и успели българи в Испания: Интервю с една от най-добрите диетоложки в Мадрид – Теди (Тео)

В тази рубрика ще ви запознаем с млади и успели българи от цяла Испания: адвокати, експерти, архитекти, мениджъри, бизнесмени, лекари…Горещи интервюта. Как са стигнали до тук? Каква е формулата на успехите им? Лично и искрено. Ще им дадем думата, за да ги опознаем малко повече.

12063783_10204920328355481_1035577102280664402_nЕксплозивно интервю с един от най-добрите диетолози от Испания, практикуваща в личен частен кабинет в Мадрид и по света, младата и талантлива дама Теодосия Станева, която ще разкаже на нашите читатели за формулата на успеха си.

 - Здравей, Теди! Приятно ми е да се срещнем и по този повод. Ти си част от нас чрез електронен вестник – портал Spainbg с информацията, която предоставяш под формата на статии за здравето, за което, аз като администратор и екипа ми, ти благодарим!

- Здравей, Пламен! На мен също ми е приятно и благодаря за поканата за интервюто, както и за това, че вече няколко години работим заедно в Spainbg.

- И да започнем все пак с въпросите. Къде си родена? Кога? В кой град на България?

-  Ще дам пълна информация ( смее се )!  Родена съм в болница, както повечето хора. Града е Търговище. Това се е случило на 16 февруари през 1973 година. Пожелала съм и съм дошла на Земята.

 11800192_10204458270764330_4709791060983835069_n- Защо в Мадрид? Защо ти харесва там? От колко време си тук, в Испания?

- В Испания дойдох преди 10 години, поради финансови причини, т.е. желаех да се развивам, а не просто да оцелявам. В България работех последно като вътрешен одитор по европейските стандарти за управление на качеството и управлението в голяма частна фирма. Но там, както и като цяло в страната, нито заплащането беше съответстващо на това, което се нарича на човешки език: нормален живот, нито переспективите се очертаваха в полза на всички ни в т.нар. ни родина.

В Мадрид съм, защото тук имаше възможност към него момент  и по-късно, да се живее и работи.

Общо взето, като, че ли нищо по-различно като решение и действие в тази посока в сравнение с останалите българи извън България.

- Кое ти е любимото място в Испания за почивка и разходка?

- Едно кътче сред природата, където човек може да отседне да отдъхне – да оттихне себе си, близо до Манастира San Antonio El Real край Сеговия, провинция Кастилия и Леон.

- Бързо ли научи езика? 

 - Много малко съм го учила целеносачено. Не повече от месец. На развален испански се оправях сравнително добре за тогава.

- Имаш ли приятели българи в Испания?

- Доста силна дума, която ако я използвам в множествено число! Това означава, че съм настроена по своето същество приятелски към всеки, който е добронамерен към себе си и респ. към другите и умее да мисли.

- Какво ти липсва от България? От колко време не си се прибирала там?

- Природата – дива и необуздано примамлива. Другото е ( пак в тази посока ), градината  на баба ми и кътчето – едно стълбище, където седях понякога с часове, и разгадавах и осмислях света в себе си и другите. Не съм била там от 5 години вече.

- В Испания или България искаш да продължи живота ти след време? Мислиш ли да се върнеш един ден в България за постоянно?

- Не ми се иска да съм постоянна тук – в Испания. Няма какво да ме привлече и задържи. В България определено ще си създам места, за да живея и лекувам,  и дори отивайки, където и да е по света  да се завръщам като за почивка. Природата да ме завръща ( тя е в мен и с нея съм израснала: по гори, чукари, дерета, поляни,… ) и света да ме посреща, където пожелая… Та аз работя по света и интереса на хората е с все по-голям обхват. Там ми е мястото!!!

- Кое испанско ястие ти е любимо? А българско?

- Нямам такова. А, голяма част от ястията са в нездравословни комбинации и частично ги консумирам понякога. Може да ми хареса гаспачо или паея, когато са добре приготвени. От българските, мусака, но от 11 години не съм яла, защото не е здравословно ястие! Като бях дете и гледах някой филм и когато имаше сцени, в които хората ядяха нещо на маса с вилица и нож, незнам защо, но все си мислех, че ядат мусака. Майка ми  и баба ми правеха хубава мусака по мой вкус.

 - Обичаш ли да пътуваш? Разбрахме случайно, че тази ваканция си разпускала в Марина Дор? Разкажи ни нещо за това място? Харесва ли ти? Защо избра да почиваш там? Как е плажа на Марина Дор? Има ли много почиващи това лято?

- Да, обичам да пътувам и по-скоро да съм на различни места.

Да, бях в Марина Дор – един град на ваканциите близо до Кастейон – Валенсия. Място за семейна почивка с малко плажна ивица и много хотели и апартаменти. Хубавото беше балнеариума, един от най-големите в Европа, където отпусках ума и тялото с различни видове морски бани в комбинация с растения, масажи и други т.нар. спа процедури. Част от природата я имаше…

- Какъв тип човек си?

- Действащ. Така се определям. Има моменти, в които ” спирам ” като, че ли и то по-скоро да изживея отстрани това, което правя, за да бъде и по-обективно всичко. И, до там. На моменти приказвам повече, но съм тиха в повечето време ( разбира се,  когато съм с пациентите си, си говоря ). Обмислям, въпреки, че доста неща ги виждам веднага като решение, но трябва да има и кой да ме разбере в ситуацята.

- Какви са твоите морални цености, като човек и като професионалист?

- Те се препокриват: разбиране с реално осмисляне, а не поради нагласи от времето, което казваме, че ни го е насложило или защото всички правели така или защото обществото го налагало в някакви периоди от т.нар. ни ¨развитие¨ и всякакви подобни и нездрави убеждения.

От дете знам, че имам мисия да помагам и спасявам.

 - Имаш ли хобита?

- Да, живота ми е хоби и хобито ми е живот!

- Как прекарваш свободното си време, когато не си заета с пациенти?

- С хобито си…

12204544_864579576990619_2056949931_n- Обичаш ли да излизаш сред природата?

- Само с нея живея, освен със себе си и любимия човек! Тя е в мен непрекъснато. А, когато съм навлязла реално и задишала въздуха ѝ, тогава съм в своята кожа на 100%. Всяка тревичка диря и гледам, гледам и по хиляди пъти, защото все откривам нещо и нещо…, и не само за тревата, а за живота… То всъщност тревата е живота!

 - Кое е най-важното нещо в живота ти?

- Най-важното за всеки е да научи добре уроците си и да е любов и с любов…! Това е важно и за мен, разбира се!

12226834_864580903657153_1833641888_n- Имаш приятел- българин, испанец? Как се запознахте? Разкажи ни нещо повече за него. Би ли ни изпратила ваша снимка за интервюто, а и да го опознаят нашите сънародници тук?

- След мен, той ми е всичко. След мен, защото, ако е пред мен, аз съм никой, както и всеки, който се ” жертва ” за любимия, за детето си, за мама и т.н.

12226618_864579176990659_1181185559_nПовече за него?

Обичаме да практикуваме любовта във всичко. Забавляваме се всяка секунда и се държим като деца, когато сме заедно. А, когато работим, всичко друго не е важно? Принципни сме, защото умеем да обичаме, а не да съчувстваме или съжеляваме или да навлизаме в ненужни чувства и пози, от които хората се погубват ежедневно.

 - Опиши се с няколко изречения.

- Строга и отдадена, когато има любов и справедливост. Ако не, ги създавам. Ако не, оставям да озреят и тогава давам шанс. И, умея да се забавлявам.

- Спортуваш ли сериозно? Кой ти е любимият спорт? По колко време на ден отделяш за тренировки?

- Сериозно спортуване по принцип се разбира под натоварване. Постоянно ( до тук добре ), но до натоварване на мускулите, т.е. замърсяване, НЕ. Има моменти, когато се поизпотявам, но го правям с танци. А, иначе се старя да разтегна и раздвижа мускули и стави. И, бързо ходене и подтичване…

- Какъв тип характер си?

- Когато не виждам реален смисъл в нещо или в някой ( който не иска да е добре и мисли/говори как всичко е зле ), го оставям. И, пак ще кажа: Ако узрее, винаги може да е добре дошло нещото или човека!

- Справедлива и винаги обективна. Никога не правя нещо, защото ме мързи или е каприз. Ако не го усещам, дори и всеки да мисли, че имам нужда от него, не ме вълнува и не го правя! Всеки компромис, който съм дала на някой или нещо, определено не е било градивно!

- Как се справя една диетоложка с готвенето в къщи?

- Закуската със семената и ядките ( които консумираме ежедневно ) я правя най-вече аз. А, за останалото, който, когато може. Винаги има отговорно отношение помежду ни. Имам предвид мен и любимия ми.

 - Дочухме, че не само пишеш статии за здравословно хранене, а и го практикуваш лично?

- Правя много експерименти и с храната и с билките и с всичко що е важно за оздравяването и захранването на човека.

Каква е твоята диета? По колко пъти се храниш на ден? Разделно ли? Какви храни употребяваш и какви не? Хапваш ли тайно сладко, когато никой не те вижда? А пържено?

- Храня се по 5 пъти на ден като имам предвид 3-те основни хранения и 2-те междинни с плодове.

Храната ми е в по-голямата си част реална, т.е. билки, ядки, семена, кълнове, зеленчуци и плодове. Другата част е оризови, бобови, риба и понякога месно. Да, храня се разделно като приемам въглехидратите и животинските протеини по този начин, за да предотвратя гниене в организма, поради изчакване от страна на различните ензими при храносмилането  да си свършат работата. Винаги ям плодовете самостоятелно! Комбинирам въглехидрати с растителни протеини за по-добра усвояемост.

Нехапвам тайно сладко, а явно си изяждам много рядко нещо шоколадово, но без брашно.

Приготвяме в къщи храните най вече на бързо завъртане в уок, варени, на пара и печени. Използваме минимално време за топлинна обработка и повече за предварително накисване във вода, особено при бобови и зърнени. Пържените храни са заменени със задушаване! :)

-  Какво е мнението ти за Макдоналс и Бургер кинг?

- Това е почти не храна, а псевдо успокоение за стомаха и мозъка, т.е. дрога. Храната е толкова напудрена, че в основата ѝ е гниенето и натравенето.

- Твоят приятел приема ли спокойно здравословната диета в къщи?

- Да, разбира се. Иначе нямаше да съм с него. Разумните се лекуват и са здрави. Другите си търсят оправдание за мързела и невежеството. Той е с мен и винаги приготвяме храна, която да можем да консумираме заедно. Ако реши да хапне хляб, той си го прави сам, т.е. аз не участвам там.

 - Колко време отделяш на ден за готвене и хранене и колко за пациентите?

- Готвим просто и реално и това не изисква много време, освен, ако не сме решили ( особено моя любим ) да приготвим повече неща.

- Какво обичаш и какво мразиш?

- Не обичам и не мразя в т.нар. стандартни форми. Винаги мисля и разбирам и така обожавам или просто приемам храни и хора и си вървя напред.

- Каква е тайната формула на твоя успех?

- Мисленето между редовете, а не четенето между редовете!!!

- Какво е твоето мото в живота? В какво вярваш?

- Вярвам в реаността. А, тя не е това, което виждаме с т.нар. си очи.

Мото?

Мисъл с любов за всички – моята молитва! Аз не се моля директно за себе си, а за всички! Те са част от мен, така че в общото съм и аз! Дейставам за себе си и за този, който реално гради за себе си!

- Какво си завършила и колко време продължи обучението ти в университета? Какво си работила в България?

- В България съм завършила магистратура като Еколог със специалност Екология и опазване на околната среда в Технически Университет – град Варна. Обучението ми беше 5 години.

В България съм работила като сервитьорка след като завърших средното си образование. След това вече като студентка започнах работа на ферибот, който превозва пътници и автомобили от едната страна на града до другата. Това е града Белослав, в близост до Варна. След това в Общината съм работила вече като Инспектор Еколог. По-късно заминах в Шумен, където смених работата в сферата на екологията и здравето на човека, с работа като сервитьорка, поради финансови причини. Във времето натам живота ми продължи като експедитор във фирма за хлебни изделия и предложение за повишение и реализиране като Одитор по управление на качеството и контрола на самото управление. И отново,поради финансови причини напуснах т.нар. престижна работа за да стана чужденец в Испания.

Към момента лекувам по света и това е важното! Всичко наоколо в Испания и в т.нар. ми родина е даденост, която е важна, дотолкова, доколкото има хора, които съзнават, че сме си на себе си важни, за да се разбираме, където и да сме. Човек винаги се връща към корените си, но често там почвата е неплодородна на осъзнатост и любов. Така, че препоръчвам, когато създавате корени, те да са с безусловна любов!

- Разкажи ни малко за професията, която си си избрала? Защо се ориентира точно към диетологията? Кое ти харесва в нея? Работиш ли точно това, което ти харесва? Това ли е, което реално си желала да работиш? Не ти ли писва понякога от пациентите, всеки с проблемите и болките си?

1936218_1085478584706_1428755_n- Моята професия е моята мисия тук – в живота ми. От дете диря тревички и птички. Ровя, опитвам, предполагам и залагам на дивото и необработеното. Това, което съм завършила и в България и след това в Испания специализирала, е допълнение, а не основа. Основата е не в учебника и книгата само, а в нас самите. Обичам да мисля между редовете, а не само да чета между тях.

Какво значи да ми писва от хората?

Преди се ядосвах и плачех с пациентите си! От доста време съм, не само осъзнала, но и действаща да правя така, че те да разбират, че помощ е, когато си кажем истината и да излекуваме болката, не с вайкане и оплакване или с ” героична” търпимост, а с действие към себе си и нищо да не ни спира да се отстояваме като природни – вселенски същесва, а не като съществуващи роби на предмети и обстоятелства, дори живещи в лукс.

- Какви хора срещаш по време на твоята работа и какви са твоите клиенти, българи или испанци? Какво е впечатлението ти има ли много българи, които боледуват?

- Срещам всякакви, независимо къде и как отиват. Хората са много болни още от преди зачеването. Всеки носи болката, която сам е създал. И, всеки решава колко да я носи и как да я подтиска или лекува. Хората са страхливи и мързеливи и това ги разболява все повече. Хората търсят ” улесняването ” в действията си и затова се налага след това да търсят и ” лесните ” лекарства. И, накрая все нямаме време и все сме болни. Защо? Защото сме сменили човешкото с машината и химичните същества. Затова сме по- неистински и болни. След време масово ще си купуваме резервни части не само за колите си и други предмети, а и за себе си. Зъбите, ставите, сърцата ни,…, вече ги няма в естественост при нас. Създаваме и по всякакви начини деца. Изкуственото осеменяване с толкова химични вещества, води не само до болест у детето и майката, а и до промяна на генома занапред, т.е. още болести у уродяване.

- Смяташ ли се за реализирана? Доволна ли си от работата си и живота си тук? Чустваш ли се успяла? Какво е твоето схващане за успяла и реализирана? Постигаш всичко с много труд или ти идва от вътре?

- Ще отговоря така:

Човек е успял, когато не се състезава и не дири ползите от това да вземе от някого или да придобие нещо. Успеха не е в образованието или престижната работа или в псевдо богатството. Успеха е да си помогнал на себе си и разбрал какво е това живота сега и преди това и след това. И, колко е жалко да наричаме реалните неща – чудеса, като, че ли са невъзможни, а на измамата да  се кланяме.

Има даденост, която сме си дали или съзнателно или не, но работата по нас и другите, е безкрайна…

- Пишеш изключително полезни статии за българите в Испания ( и не само ), които с удоволствие публикуваме и ти благодарим за тях! Отвътре ли ти идва да пишеш или те затрудняваме малко с това?

- Всичко е отвътре. Навън няма нищо истинско, ако не е отвътре. Трудно е, когато искаме някой друг да мисли вместо нас, т.е. ни мързи.

Въпроса при мен за това точно, стои така: да рестартирам работата си и се отваря пространство да напиша нещо за Spainbg.com и неговите ползватели и читатели!

- Харесва ли ти да помагаш на хората, които те търсят за съвет и консултации?

- Вече стана ясно мисля, то е в мен! Дошла съм с това!

- Какви са плановете ти в личен и професионален план за напред?

- Да давам смисъл с все любов – за здраве да е!  С колкото и да успея да помогна реално в живота си, все ще е път към истината…

- Ако сега трябва да върнеш времето назад, пак тази професия ли щеше да избереш да практикуваш?

- Да, и знам, че ще лекувам и натам…!

- Какво ще пожелаеш на българите, които в момента четат твоето интервю?

- Да спрат, да се обърнат и върнат! Там е това, което търсят – реалността от себе си! Всичко е възможно!

- Благодаря ти, Теди!

-  И, аз благодаря!

 

За лична консултация:

                                                               Facebook: http:// www.facebook.com/ZDRAVEYANAAAAAA

                                                             Facebook: https:// www.facebook.com/teodosiyanikolaevastaneva

                                                                                                 Skype: zdraveyanaaaaaa

                                                                              Мобилен телефон: 0034 / 620 742 698

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>