Mинистерството на труда в Испания отчете спад на безработицата през май

paroБроят на хората, търсещи работа, регистрирани като безработни в Испания, остана висок, но е намалял до 4.89 милиона през май, съобщи министерството на труда, цитирано от “Франс прес”.

Четвъртата икономика в еврозоната е регистрирала през май 98 265 безработни по-малко в сравнение с април (-1.97%), показват данните, които се различават от тримесечното равнище, смятано за референтно, което в края на март достигна нов исторически максимум от 27.16%.

Сегашните 4 890 928 безработни представляват трети пореден месечен спад след понижението с 0.91% през април, когато броят на безработните спадна под прага от 5 милиона. През март показателят отчете лек спад от 0.1%.

След като равнището на безработица в Испания намаля с 1.2% през декември, броят на хората без работа в страната отново започна да се увеличава през януари (+2.72 на сто) и през февруари надвиши рекордните 5 милиона, нараствайки с 1.19 на сто. За една година министерството отчита 176 806 безработни повече през май.

При младежите под 25 години безработните са намалели с 3.53% спрямо април, или с 16 735 регистрирани по-малко.

“Този месец традиционно е добър за заетостта”, каза в комюнике държавният секретар по заетостта Енграсия Идалго, подчертавайки обаче, че безработицата никога не е спадала толкова през май.

Данните на министерството на труда са различни от тези на националната статистика, която използва друг метод на изчисление и се основава на всички търсещи активно работа.

Според статистическия институт в края на март в 47-милионната страна е имало 6 202 700, или 27.16% от активното население. При младежите между 16 а 24 години равнището на безработица е скочило до 57.22%.

Испания прилага от 2012 година план за драстични икономии по препоръка на европейските институции, за да оздрави държавните си финанси. Програмата предвижда икономии от 150 милиарда евро до края на 2014 г.

Политиката на икономии доведе до задълбочаване на рецесията и прогноза за спад на брутния вътрешен продукт (БВП) от 1.3 процента през 2013 г. /Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>