Kошмар за пилота, избегнал авиосблъсъка в Барселона

imagesРуски пилот разказа как е избегнал авиокатастрофата в Барселона. За да избегне удара с другия лайнер на пистата, летецът на „ЮТеър“направил втори кръг със самолета. На международното летище на Барселона авиолайнерът на руската компания „ЮТеър“ по чудо избегна сблъсък със самолет от Аржентина.

Пилотът от Санкт-Петербург на свой риск приел решението да прекрати кацането, намирайки се на сто метра от земята, и останал във въздуха.

На кадрите от камери за наблюдения на аеропорта се вижда, че руския „Боинг 767-300″ вече захожда на пистата, когато изведнъж пистата започва да пресича Airbus A340-300. Като правило това е обичайно явление – самолетите рулират към полосата и по определен знак спират и чакат нов сигнал, след който продължават движението си. В дадения случай е сложно да се определи кой точно не е разбрал какво трябва да прави.

Вече правехме заход към пистата с 280 км/ч и бяхме на сто метра от земята, когато видяхме отляво самолета А-340. Разрешиха ни кацане, всичко беше както трябва, разкава пред LifeNews командирът на самолета Николай Лимарев. Ние разбрахме обаче, че самолетът на спира, а продължава да се движи, и взехме решение да направим втори кръг, без да чакаме командата на диспечера. След като направихме редица необходими процедури, се свързахме с него, обяснява Лимарев.

Изходът от втория заход минал без усложнения и след 15 минути руският самолет благополучно се приземил на летището в Барселона.

Станало ясно, че самолетът е на аржентинската компания AerolineasArgentinas и се готвел да излети за Буенос-Айрес.

Тепърва ще се изяснява дали пилотът му или диспечерът са виновни. Диспечерите са се извинили на Лимарев.

Сама по себе си маневрата, която направихме, за да избегнем катастрофата, не е сложна, но не се налага да се използва всеки ден. Съществува специален тренажор, на който пилотите два пъти годишно отработват подобни ситуации.

„Боинг 767-300″ на авиокомпанията „ЮТеър“, е произведен през 1997 година. В случая на борда му имало 330 пътници и 12 души екипаж.

Командирът Николай Лимарев има 14 хиляди часове във въздуха, а като командир – 3,5 хиляди. /silnabulgaria.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>