Google затваря Google News в Испания

zx620y348_2159925Неочакваното решение на компанията идва в отговор на проемени в закона за интелектуалната собственост.

Google ще затвори новинарската си секция в Испания през следващата седмица. Решението на компанията е заради все по-враждебната регулаторна рамка в Европа, съобщава Financial Times.

Скорошна раздяла

“Ние сме изключително тъжни да обявим, че поради скорошните промени в испанския закон за защита на авторското право ще премахнем съдържанието на местните издатели от Google News и ще затворим секцията на Googlew News в страната”, посочи в блог пост Ричард Гинграс, директор на новинарското подразделение на електронния гигант. В него се посочва още, че тъй като новият закон задължава Google News да изплаща на издателите такси дори за най-кратките откъси от новини – независимо дали самите те го искат или не – и поради това, че гигантът не печели от реклами, промените в регулацията правят бизнеса ѝ в Испания нерентабилен.

Запознати с новите изисквания коментираха, че именно това е най-съществената разлика между приетите законодателни промени в Испания и Германия. В Германия издателите и медиите имат право да се откажат от изискването Google News да изплаща такси за съдържанието, докато в Испания подразделението на гиганта е задължено да го прави за всяка новина. Компанията каза, че news.google.es ще спре да работи още другата седмица, на 16 декември.

Промени в закона

Компанията посочи, че основната причина за решението ѝ е промяната в закона за защита на авторските права, която ще влезе в сила на 1 януари догодина. Новите регулаторни рамки ще позволяват на испанските издания да таксуват услуги като Google News, ако тяхното съдържание се показва на сайта. До момента не е ясно какъв ще е размерът на таксите, но вече е ясна глобата, която компаниите ще трябва да платят, ако не спазват регулацията – тя може да достигне до 600 хил. евро.

Financial Times напомня, че издателите на Стария континент, които понасят тежко динамично променящия се медиен пазар и навици на потребление на новини, лобираха най-силно за ограничаването на дейността на Google. През октомври компанията влезе в пререкания с германското издателство Axel Springer, което искаше компенсации от американската компания за публикуване на откъси от новини, появяващи се в търсачката на компанията. Но след като Google престана да линква “откъсите” от статии в Германия, повечето медии бързо се съгласиха да ѝ позволят да публикува съдържанието им без такси.

Промените на закона в Испания не се отнасят за виртуалните търсачки или уебсайтовете на социалните медии, които също насочват огромен поток от кликове към новинарските сайтове, а към сравнимите услуги за филтриране на информация, предлагани от големите онлайн компании. Сред другите пострадали е и Yahoo News.

Масова законодателна лавина

Безпрецедентната реакция на Google идва в условията на засилваща се лавина от регулаторни и правни изменения в почти цяла Европа. Например в края на ноември компанията беше заплашена от разделяне на две, след като Европейският парламент гласува с “да” предложения ход. Но въпреки тежката закана засега изглежда малко вероятно Брюксел да предприеме тази крайна мярка и да раздели дейността на Google.

По данни на американската компания благодарение на нейните услуги медиите и издателите по света получават по около 10 млрд. клика към съдържанието си. Около 1 млрд. от тях идват от Google News.

Източник: Капитал.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>