Facebook и Microsoft свързват САЩ и Испания с подводен кабел

zx450y250_2766900Фотограф: Mike Segar

Reuters

Facebook и Microsoft са започнали полагането на подводен кабел, който трябва да прекоси Атлантическия океан и да свърже САЩ и Испания, съобщава сп. Wired. Двете компании ще използват кабела за високоскоростен пренос на данни, като той ще има капацитет до 160 терабита в секунда.

Кабелът ще свързва щата Вирджиния с Билбао и ще е с дължина 6600 км. Той ще се използва предимно от двете компании, които ще разчитат на него за по-бърз пренос на данни между дейта центровете си.

Според тях разположението на кабела към Южна Европа дава много повече възможности за развитие, отколкото типичното полагане на кабел към северната част на континента. Компаниите предпочитат да инвестират в изграждане на собствена инфраструктура, вместо да използват вече готови трасета под наем. Това е похват, който набира популярност и според анализаторската компания Telegeography, вече над две трети от данните, които прекосяват Атлантика използват именно частни мрежи. Само преди няколко години едва 10% от данните минахва по тези трасета.

Свързвайки Вирджиния и Билбао, това ще позволи на компаниите да разполагат с по-ефикасно трасе и път към южната част на Европа, но и към Африка, Близкия Изток и дори Азия. “Проектът ни дава повече контрол над собствената ни съдба”, коментира Наджам Ахмад, вицепрезидент на Facebook.

Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>