COVID-19 тласка испанците към големи, светли и херметически затворени домовe

61f1f5622bcc69eb58b63f5a602ed8b4След като строгата коронавирусна блокада в Испания остави мнозина в капана на тесните им апартаменти, строителни предприемачи и архитекти твърдят, че търсенето на нови жилища с повече площи, по-добро качество на въздуха и по-голяма сигурност расте, предава Ройтерс.

От качествени системи за вентилация до удобни площи за работа у дома и повече външни пространства, кризата с COVID-19 променя пазара, съобщават брокери на недвижими имоти.

„Използването на пространството е нова тема – разделяне на това, което идва отвън и може да бъде заразено“, коментира архитектът от Мадрид Хайме Пабло.

Засега няма официални етикети за безопасни от COVID сгради, но хората се стремят към по-големи, по-светли, по-многофункционални площи, казва той.

Проектирането на интериор по време на пандемията означава създаване на площи за окачване и хигиенизиране на маски или премахване на стени и инсталиране на разделители, например за интегриране на домашния офис към кухнята, допълва Пабло.

„Сега хората… искат светли, отворени пространства за работа от разстояние макар и това да им коства квадратни метри“, казва Андерс Ечеверия, основател на строителната компания 100×100 Madera, специализирана в изцяло дървени и с ниски въглеродни емисии къщи.

Според Ечеверия запитванията почти са се учетворили през последните четири месеца. Продажбите са нараснали над два пъти на годишна база и той очаква да скочат близо три пъти до края на годината.

„Около 90% от запитванията на клиентите ни от пролетта включваха въпроси за вентилационните системи“, коментира Ечеверия, докато почуква върху екрана в кухнята на показната си къща, на който излизат нивата на въглероден диоксид и формалдехид във въздуха.

Макар че по думите му къщите му обновяват напълно въздуха за един час и десет минути, той трябва да обяснява на притеснените си от коронавируса клиенти, че инсталирането на допълнителни филтри няма да е от особена полза.

Отделено, безопасно

Пандемията кара хората да се предпазват от риска от зараза от близки съседи и това води до социално-икономически размествания на пластовете.

Запитванията за огледи на самостоятелни къщи са нараснали с 86% в Мадрид и с 46% в Барселона от април до септември, съобщи имотният портал Fotocasa.

Една на всеки пет продадени къщи през третото тримесечие е била самостоятелна, което е безпрецедентен дял от продажбите, показват официални данни.

„Търсенето на напълно самостоятелни, еднофамилни жилища извън големите градове расте след блокадата“, казва Давид Мартинес, главен изпълнителен директор на компанията за жилищно строителство Aedas Homes, която е продала 31,5% повече самостоятелни къщи от юли до октомври спрямо същия период на миналата година.

„Продаваме по-големи жилища с… тераси, градини, басейни“, допълва Мартинес.

Терасите и градините изместват цената и локацията за първи път като най-желаните елементи, докато преди пандемията са били едва на четвърто място, показа изследване на обсерваторията за недвижими имоти Via Celere.

„Хората виждат несигурността, кризата се проточва и те реагират, като опитват да защитят себе си и семействата си“, казва Анхел Кавас, основател на компанията за жилищно строителство Modular Homes, която продава къщи, снабдени със слънчеви панели, бункери и водни стени.

„Имахме само две поръчки за бронирани паник стаи през 2019 г. Тази година вече сме продали 12“, казва Кавас, който отдава нарасналия интерес на безпокойството заради пандемията.

Той също така смята, че пандемията е ускорила насочването към автономно в енергийно отношение живеене и очаква продажбите да нараснат с 40% през 2021 г., тъй като коронавирусът предизвиква „промяна на парадигмата“, при която собственици на жилища произвеждат собствената си енергия и храни.

Междувременно публикувани в четвъртък данни от два от най-големите имотни портала в Испания показаха, че цените на жилищата в страната са нараснали през ноември след 11 поредни месеца на спадове, предава Ройтерс.

Цените са скочили с 1% спрямо октомври и с около 0,5% спрямо ноември миналата година, което е първи ръст от януари насам, съобщават имотните портали Idealista и Fotocasa.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>