BBC: 9,3% от българите избират за имиграция първо Великобритания

índiceВдигането на ограниченията за работа за имигрантите от Румъния и България е оказало слабо влияние върху броя на хората, които планират да се преместят във Великобритания или в други страни на ЕС, съобщава Би Би Си (BBC). 9,3% от българите са посочили Великобритания като първа възможна страна за имиграция в общността.
Двете страни бяха приети в ЕС през 2007 г., но много страни членки поставиха лимити за правото на работа на гражданите им, чийто срок изтича в края на тази година. Това породи опасения в Обединеното кралство, че тогава много имигранти може да дойдат да търсят работа, предаде БТА.

Отделни проучвания по поръчка на Би Би Си с повече от 1000 души в двете страни сочат обаче, че повечето биха се преместили само при твърдо предложение за работа. От анкетираните повече са тези, които имат намерение да търсят работа в ЕС, включително Великобритания, през 2013 г., отколкото през 2014 г. Значителен брой заявили, че биха искали да работят там, но тези, които правят конкретни планове, са много по-малко.

През февруари Би Би Си нюзнайт поръча допитване на независимата компания за изследване на общественото мнение “Витоша” сред 1000 души в България. На въпрос дали възнамеряват да дойдат да работят във Великобритания над една четвърт отговорят утвърдително.
Според анализатори относително високият дял на положителните отговори не е изненадващ – положението в България е тежко и много българи мечтаят за по-добър живот. В някои допитвания до 50% от българите казват, че биха искали да работят в чужбина, но през последното десетилетие само 6% всъщност са напуснали страната.

Би Би Си нюзнайт поиска от “Витоша” и румънския клон на “Галъп” да разработят въпросник, който да прави разлика между желания и реални конкретни планове. През март 2013 г. всяка от агенциите разговаря лице в лице с представителна извадка от над 1000 души в села и градове от всички райони на Румъния и България.

На въпрос дали през последните пет години са обмисляли да отидат да живеят и работят в друга страна от ЕС, oт анкетираните 1014 души в България 37 процента са отговорили положително, а 63 процента – отрицателно. 33 процента от анкетираните 1101 румънци са отговорили положително, а 67 процента – отрицателно.
На въпрос кой е първият им избор за страна от ЕС, където да се преместят през 2013 или 2014 г., 9,3 процента от българите и 4,6 процента от румънците са посочили Великобритания.
Тези числа са нараснали до 8,2 процента при румънците и 13,6 процента при българите, когато са били директно запитани дали биха обмислили Великобритания като страна, където да се преместят.

Досега хората от Румъния и България, които са работили в други страни от ЕС, обикновено са избирали места, до които могат да стигнат с кола или където културата и езикът са близки до техните, отбелязва Би Би Си.
От 242 анкетирани българи първо място като избор е Германия (30%), после Великобритания (27%) и Испания (10%).

Тези допитвания по поръчка на Би Би Си са извършени преди британският премиер Дейвид Камерън да заяви в реч през март, че ще има ограничения при социалните помощи за новите имигранти.
Би Би Си обаче пита дали обмисляните ограничения ще се отразят на желанието на българи и румънци да дойдат във Великобритания. В България повечето заинтересовани да работят във Великобритания казали, че промяна в изплащането на социални помощи няма да повлияе на решението им.

Пред Би Би Си министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев обясни, че не смята, че ще има масово заминаване на българи, след като отпаднат ограниченията над трудовия пазар.

“Хората, които са искали да заминат, вече са заминали. Отиват някъде, връщат се, отиват другаде, пак се връщат. Допитването показва, че 60-70% от хората искат твърдо предложение за работа. Те знаят, че отиването на някое място, което изглежда красиво на снимки, няма да подобри живота им”, заявява  Василев.

В събота лидерът на Британската партия на независимостта Найджъл Фарадж участва в предаване на bTV, в което обясни, че не бил враг на българите, а на имиграцията и че социалната система в Англия била създадена за нея, а не за целия свят.
Късметът изневери на вас, защото се присъединихте с последната вълна. Ако бяхте влезли в ЕС заедно с Полша, никой нямаше да ви обърне внимание,” призна Фараж в опит да обясни, че няма тенденциозно отношение към българите. /dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>