Barclays се изтегля от Испания

imagesBarclays се изтегля от Испания, продавайки подразделенията си за банкиране на дребно и корпоративни услуги на Caixabank, съобщават от двете финансови институции. Британската банка прекратява постепенно много от европейските си операции, като част от мащабен план за преструктуриране.

Според Reuters, Caixabank – третият по големина кредитор в Испания и един от най-активните на пазара по време на финансовата криза, ще заплати 800 млн. евро, за да придобие двата бизнеса. В сделката се включват също и дейностите по управление на активи.

За да повиши доходността, главният изпълнителен директор Антъни Дженкинс обяви по-рано, че ще насочи фокуса си към операциите на Острова, в Африка, инвестиционното банкиране в САЩ и картовите услуги. Заедно с това от банковата група ще бъдат освободени няколко хиляди служители.

Сделката ще се отрази сериозно на счетоводните баланси на британския финансов гигант, носейки загуба от 500 млн. паунда, 400 млн., от които ще бъдат регистрирани в третото тримесечие на тази година.

Дейността на Barclays в Испания премина през истински бум в началото на миналото десетилетие, когато бурното икономическо развитие и набиращият сила имотен балон повишиха търсенето на паричен ресурс. С финансовата и икономическата криза, обаче, рязко нарасна делът на необслужваните заеми, стойността на обезпеченията се срина и банката започна да трупа последователни негативни резултати. След започналото възстановяване на страната, множество кредитори видяха възможност да излязат от инвестициите си, ограничавайки своите загуби.

Само за последните четири години, Barclays е загубила близо 2 млрд. паунда от банкиране на дребно в Европа (без Великобритания). Институцията обедини тези си операции в Италия, Испания, Франция и Португалия в „лоша банка“, така че те да могат да бъдат продадени на пакети или да бъдат привлечени инвеститори през финансовите пазари.

След новината акциите на банката се понижиха с 0,6% в Лондон тази сутрин, а за последната година тя е загубила 12,5% от пазарната си капитализация. /Източник: Економик.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>