Aнгличанин ще ръководи Кралския театър в Мадрид

7393eed91cfd6b87db213572b11b79faНовият музикален директор на главния оперен театър на Испания се казва Айвър Болтън. Според информацията за медиите, разпространена от ръководството на Кралския театър в Мадрид, той ще встъпи в длъжност за сезон 2015/2016г.

Договорът му е за срок от 5 години, в рамките на които той ще трябва да дирижира всеки сезон по три опери и няколко концерта. 56-годишният британец е един от най-добрите специалисти по бароков репертоар, началото на романтизма и първата половина на 20 век, което се очаква да допринесе за още по-високото международно признание на „Театро Реал”.

С назначението на Болтън, новият интендант на испанския Кралски театър Жуан Матабош предпочита формулата на един единствен диригент, също както и предшественика му Жерар Мортие. Последният премахна правилото да дава палката на различен диригент за всеки отделен сезон.

По този начин оперни спектакли в храма на белкантото в Мадрид бяха дирижирани от Рикардо Мути (през 2012г. и 2013г.), Семьон Бичков (2011) и Рене Якобс (2010), а концертни изпълнения бяха поверени на Валери Гергиев, сър Невил Маринър или Алън Къртис.

Айвър Болтън е титуляр на Оркестъра на Моцартеум – Залцбург и е заставал на пулта на Ковънт Гардън, Баварската Щатсопер, Маджо Музикале Фиорентино, Линкълн Център в Ню Йорк.

Диригентските му ангажименти в Кралския театър в Мадрид започват от 27 февруари 2014г. за операта „Алцеста” от Кристоф Вилибалд Глук, а през следващия сезон ще му бъде поверено ръководството на „Сватбата на Фигаро” от Моцарт.

До момента Болтън е дирижирал други 2 постановки в „Театро Реал” – „Леонора” от Бетовен (през 2007г.) и „Йенуфа” от Яначек (през 2009г.). Болтън завършва Клеър Колидж, Кеймбридж, Кралския музикален колеж и Националното оперно студио- Лондон.

Още като студент той получава покана да дирижира Фестивалния хор на Глайндбърн, където помага на Бернард Хайтинг и сър Саймън Ратъл, и се превръща в диригент на Glyndebourne Touring Opera.

През 1994г. дебютира в Баварската щатсопер, където дирижира 17 нови спектакъла, сред които цикъл творби от Монтеверди и серия от опери на Хендел. За своята кариера в Мюнхен Болтън получава Баварската театрална награда /Bayerische Theaterpreis/.

През 1995г. той дебютира в Ковънт Гардън със световната премиера на операта „Ариана” на Александър Гьор, която претърпя финансов неуспех. Всяка година Болтън дирижира в Залцбургския фестивал, където за първи път е поканен от Мортие през 2000г.

Заставал е на пултовете на Кралски концертгебау оркестър, Бароковия оркестър на Фрайбург, Филхармоничния оркестър на Мюнхен, Оркестър на „Тонхале”- Цюрих и Оркестъра на Моцартеум, с който излиза на турне в Япония, САЩ, Китай, Германия и Великобритания.

Освен с диригентската си кариера, Айвър Болтън е известен с работата си като клавесинист и е записал всички концерти за клавесин на Й.С.Бах. Последният му проект, който все още не е завършен, е серията записи на симфониите на А. Брукнер.

С неговата съпруга Тес Найтън, която работи като критик и музиколог, живеят в Барселона, където тя преподава испански музикален ренесанс в Каталунския институт за научни и академични изследвания (ICREA). /Кросс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>