9 февруари: Асоциация “Балкан” организира Празник на Плодородието

Асоциация “Балкан”, танцов състав “Българи” и учениците от българското неделно училище “Свети Иван Рилски” Хатива и Енгера, със спомоществователството на Винарска изба Енгера организират Празник на Плодородието на 9 февруари (събота) от 11 часа в Bodegas Enguera.

Според българските народни традиции Свети Трифон е покровител на лозарите и винарите. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. На лозето всеки стопанин се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. После отрязва първите три пръчки и полива мястото с червено вино и светена вода и поръсва с пепел, които пази от Бъдни вечер.

С отбелязването на този вековен български обичай прибавяме още една шевица към шарената черга на фолклорния български календар, който се опитваме да съхраним и запазим далеч от България,възпитавайки децата си като модерни европейци, наследници на богата и значима култура, каквато е българската.

Заповядайте!             trifon zarezan

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>