8 сгради, дело на малка испанска фирма, спечелила Pritzker

El Petit ComteНовината, че трима испански архитекти (Рафаел Аранда, Карме Пигем и Рамон Вилалта), основавали фирмата RCR Arquitectes през 1988 г.,получават наградата Pritzker 2017 г., със сигурност беше изненада за мнозина в архитектурната общност, тъй като известни личности, като Дейвид Аджей и Стивън Хол, изпуснаха престижната награда.

Тя е считана от мнозина за Нобелова награда в архитектурата.

„Аранда, Пигем и Вилалта имат влияние над архитектурата, отвъд тяхното поле на работа. Хората днес имат важни въпроси, от които се интересуват – за правото, политиката и правителството. Живеем в един глобализиран свят, в който трябва да разчитаме на международни влияния, търговия, дискусии, сделки и т.н.

Техните творби варират от публични до частни пространства, от културни до образователни институции, и тяхната способност да се интересуват от природата дава отражение в работата им, където се вижда и дълбоката им загриженост“, се казва в изявление на журито по повод наградата.

И тъй като наградата не се присъжда само на една творба, а на цялостната работа и труд, от Architectural Digest предлагат поглед към осем сгради, показателни за таланта и способностите на RCR Arquitectes.

Детска градина El Petit Comte (Каталуня, Испания)

Сградата е завършена през 2010 година и е работена съвместно с архитект Joan Puigcorbé.

Винарна Bell-lloc (Паламос, Spain)

Завършена през 2007 г., винарна Bell-lloc изглежда като част от почвата. Земните тонове в структурата ви карат да се чувствате така, сякаш ходите сред лозята, които произвеждат виното.

Soulages Museum (Родез, Франция)

Сградата е построена през 2014 г. и е съвместна работа с френския архитект Пиер Сулаже. Пространството се слива с околната среда чрез метални и стъклени завеси.

Casa Entremuros (Калбаро, Испания)

Тази къща е превърната от историческа сграда в модерно жилище. Минималистичната среда прави така, че всичко, което се случва извън огромните прозорци, да дава реалната перспектива.


Крематориум Hofheide (Холсбек, Белгия)

RCR Arquitectes си сътрудничи с белгийската фирма Coussée & Goris Architecten за проектирането на този крематориум, завършен през 2013 година. Сградата, спечелила конкурс за дизайн, е построена от бетон, който придава по-земен ефект.

Офис сграда на Layetana Corporate (Барселона)

Построена през 2010 година, тази офис сграда включва двоен екстериор. Външната секция е съставена от метални структури, а вътрешната част е направена от стъкло.

Резултатът е ефективно решение за контрол на температурата в помещението, което е само една от причините сградата да получи сертификат LEED Silver.

Театър La Lira (Рипол, Испания)

Проектиран в сътрудничество с Joan Puigcorbé, структурата обхваща обществено пространство, което се използва главно за театрални продукции. Залепен между две по-стари сгради, театърът е обърнат към река и е свързан към противоположния бряг с мост.

Библиотека Sant Antoni-Joan Oliver (Барселона)

Завършена през 2007 г., тази библиотека е идеален пример за смесване на стари и нови стилове. Сградата се намира в квартал Eixample на Барселона – район, известен с историческите си улици. И все пак мостът, свързващ две части на конструкцията, запълва празнината с впечатляващата модерна архитектура.

ПРОФИТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>