6 причини Испания първа да остави еврото


Испанската икономика затъва все по-дълбоко в кризата, а така необходимата девалвация е невъзможна в рамките на еврозоната. Испанците са принудени да плащат в скъпото германско евро, което оказва постоянен натиск върху икономическото развитите на страната.

Дълговите пазари се възползват от това и търсената от инвеститорите доходност за испанските облигации с 10-годишен падеж вече се движи около рекордните 6.45%, съвсем близо до критичната граница от 7%.

Банковата система на страната е на ръба на срив, а правителството няма достатъчно свободни средства, за да рекапитализира дори Bankia. Третата по големина на активите банка в страната, чиито проблемни ипотечни кредити са довели до нуждата от допълнителни провизии на стойност 19 млрд. евро. А това далеч не е единствената банка с такъв проблем в четвъртата по големина икономика в еврозоната.

През цялата писана история на капитализма имотен балон никога не се е пукал без да последва банкова криза. А в Испания в момента се наблюдава огромен срив в стойността на жилищата, който се задълбочава.

Икономика вече в рецесия, и вероятно ще продължи да се свива. Безработицата е 24%. Едно от всеки четири испански домакинства е без източник на доходи. Продажбите на дребно падат с около 10% годишно. А Брюксел и Берлин налагат политика на строги фискални икономии, с една цел да спасят еврото, независимо от цената за испанската икономика.

Затова е много по-вероятно е Испания да се оттегли от еврозоната, отколкото Гърция, или която и да е друга от периферните страни. За този ход има някои предпоставки , а и отказът на страната от еврото ще има за нея редица предимства. Ето 6 причини това да се случи:

Първо, Испания е твърде голяма, за да бъде спасена. Когато става въпрос за криза, ЕС винаги ще спаси гърците. Тяхната икономика е на стойност само 230 млрд. евро и може да се субсидира завинаги. Ако гърците гласуват за правителството, което отхвърля спасителен пакет, може малко по-малко пари да получат и това е. Това не е вярно за Испания. Ако икономиката се срине, тя не може да бъде спасена. Страната сама ще трбява да свърши тежката работа по спасяването си.

Второ, Испания е вече уморена от строгите икономии. Не забравяйте, че протестите срещу съкращенията на разходите търганаха в Мадрид преди една година с движение “indignados”, която започна седящи стачки през големите градове през 2011 година. Протестите се разпространяват от там до Гърция и други страни от еврозоната.

Трето, Испания има реалната икономика. Гърците разбираемо се чувстват нервни за живота извън еврозоната. Те наистина не правят нищо. Испания е една успешна икономика с със значителна индустриална база и голям вътрешен пазар – делът на износа към БВП е 26%, подобно на Великобритания, Франция или Италия. Например, миналата седмица японският производител на автомобили Nissan обяви нови инвестиции там. Проблемът на Испания е еуфорията от общата валута, която е създаде един луд балон на недвижимата собственост, който избухна и донесе бедствени резултати.

Но няма причина, Испания да се опасява, че няма проспериращо бъдеще извън еврозоната.

Четвърто, Испания е политически стабилна. За много страни, членство в еврозоната е повече политика, отколкото икономика. Гърците остават, защото в Европа са по-далеч от турската сфера на влияние. Латвия иска, защото като част от ЕС, не може да бъде доминирана от Русия. За ирландците мотивът е държат по-далеч от себе си Великобритания.

Германците се придържат към еврото, тъй като ЕС все още представлява скъсване с размирното си миналото, дори ако това няма такова значение за младото поколение. За французите, валутата увеличава влиянието им в един свят, където отделните европейски страни не се зачитат много.

Но Испания няма всичките тези проблеми.

Пето: Испания има по-големи хоризонти. Испанската икономика изглежда отчасти обвързана към Европа. Но действително е точно толкова близо, колкото и до процъфтяващите испаноезични икономики на Латинска Америка (а и до наистина многото испаноговорящи в огромния пазар на САЩ). По-скоро, като Обединеното кралство, испанският бизнес винаги е изглеждал по-глобално, отколкото европейския пазар.

Защо да се лишава страната от възможности, които европейският проект я лишава?

Шесто, дебатът по темата вече е започнал. Вече е налице сериозен процес на обсъждане за бъдещето на валутата в Испания. Доста авторитетни икономисти и експерти твърдят, че истинският проблем е еврото, и Испания ще се възстанови, след като си върне песета обратно.

Табуто по темата е нарушено. Това не е вярно за Гърция, където дори и крайно левите от СИРИЗА все още се придържат към идеята, че страната трябва да остане в еврозоната.

Поради всички тези причини, Испания може да се заключи, че в случая може да бъде нарушен азбучният ред: Spexit ще дойде преди Grexit./ http://money.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>