5 милиона евро за превоз на 500 кг кокаин до Испания

Пет милиона евро щели да получат четиримата българи от двете яхти, за да прекарат до Испания пратката с 500 кг кокаин. Това съобщиха запознати с разследването на поредната афера с дрога, при която бяха арестувани нашите трафиканти.

Испанските власти с помощта на спецслужбите от Великобритания и България пресякоха нов кокаинов канал с участие на българи. На 500 мили от Канарските острови бяха заловени две яхти с половин тон от бялата отрова, като пратката бе оценена на 25 млн. евро. Зад решетките са и двата екипажа – трима мъже и 25-годишна жена, но и вчера самоличността им се пазеше в тайна. Уточнено бе само, че мъжете имат капитански свидетелства, както и че двама от тях преди години в Испания са били замесени в трафик на 3,5 тона хашиш и търговия с крадени вещи на обща стойност над 5,3 млн. евро.

Поредният удар бе нанесен по-малко от 20 дни след задържането на кораба “Св. Николай” с 3 тона кокаин за 150 млн. евро. Според съобщение на испанската полиция с акцията е сложен край на българските опити за трафик от Южна Америка. И в двата случая наркотикът трябвало да бъде доставен до северната испанска област Галисия.
“Засега няма категорични доказателства, че хванатите две яхти кокаин, както и задържаният преди това български кораб са на разбитата престъпна група на Евелин Банев-Брендо. Но на по-късен етап от разследването не е изключено да намерим допирни точки между двата товара”, коментира вчера в Свиленград вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.

Двете яхти плавали под британски флаг и са собственост на физически лица – двама български граждани, които не живеят постоянно във Великобритания. Те не са арестувани. “Не са социално слаби, но и нямат тези финансови възможности, за да притежават яхти”, каза Цветанов. Според МВР те са подставени лица. Британските и българските данъчни служби започнаха проверка на имуществата и доходите им, но не уточниха дали са роми, участвали в ДДС измами.

Двете яхти тръгнали от Турция в началото на август. След като стигнала до Атлантическия океан, едната пуснала котва между Азорските и Канарските острови. Целта била да остане “чиста”, тоест да не е пътувала до Латинска Америка, за да може да избегне пълни проверки, когато акостира в европейско пристанище. Втората стигнала до Венецуела, където на борда си качила кокаина. Испанците превзели и двете на абордаж, когато екипажите претоварили торбите с дрога.

Подобна схема била използвана преди време от Брендо. Според Цветанов от дребен престъпник и измамник за 20 години Банев спечелил доверието на международните трафиканти. Освен за доставка българинът имал и система за пренасяне на пари. Кокаинът на дребно се прекарвал в тайници на коли, в които по-късно се слагали сумите от продажбите. Затова и помагач на Брендо бил спипан в автомобил със скрити 2,4 млн. евро в брой. В тайника имало следи от скъпата дрога.

Вътрешният министър припомни, че Брендо трябвало да бъде заловен още през 2008 г., но успял да се изплъзне заради изтичане на информация. В момента обаче евроатлантическите партньори имали пълно доверие на българските си колеги.
Според оценки на ГДБОП и независими експерти българските “кокаинови крале” печелели към 500 млн. евро, като само 21 млн. евро от тях в страната. Останалата сума се заработва в Европа.

Цветанов: Възможни са още арести

“Възможно е да има още арести в България, свързани с разбитите в Испания канали за кокаин. Но това ще стане, когато имаме категорични доказателства за български граждани от по-високи нива”, заяви вчера вътрешният министър Цветан Цветанов.

“В началото на прехода обикновени измамници и крадци получиха политическа подкрепа от партии и овладяха каналите на бившата “Държавна сигурност” за контрабанда на оръжие, цигари и наркотици. Така организираната ни престъпност стигна изключително високо ниво. Хора като Иван Тодоров-Доктора, Косьо Самоковеца, а по-късно и Брендо израснаха неимоверно в йерархията”, каза още МВР шефът.

Товарят на кораб 3 тона дрога вместо захар

Българите вече се славят в международния ъндърграунд като опитни “морски вълци” при пренасянето на кокаин по море.

Само преди половин месец испанските власти заловиха близо 3 тона кокаин на борда на кораба “Свети Николай”. Трафикът отново бил с традиционния маршрут – от Южна Америка до Испания. 21 моряци бяха задържани в Испания. В събота консулът ни в Мадрид се срещна с част от тях. Следствените действия там още не са завършили.
В България бяха арестувани Дойчин Дойчев и Руслан Колев по подозрение, че са организатори на трафика. Двамата обаче бяха пуснати от спецсъда заради липса на доказателства. Прокуратурата изрази съгласие със съдиите.

Преди дни вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че българин е наел екипажа на кораба “Св. Николай” и той се издирва, за да се установи съпричастността му. Според министъра част от българите, арестувани на борда, са знаели само, че са наети да товарят захар. По документи обаче плавателният съд се движел празен. Липсвала дори фиктивна документация, която да прикрие трафика на дрогата.
Според службите ни заловеният кораб не бил свързан с Брендо.

Годишно ловят 250 наши мулета по света

Годишно по света залавят между 200 и 250 българи трафиканти на кокаин. Това сочат данни на ГДБОП. Според дестинацията “мулетата” получават до 2000 евро за пренос на 1-2 кг дрога в ръчен багаж. При трафик на големи количества заплащането е в пъти по-високо заради повишения риск.

Най-пресният случай (освен с кораба “Свети Николай” и четиримата наши с половин тон) е с олимпийския шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски. Той е в бразилски затвор, където излежава присъда от 9 години и 4 месеца. Тя бе постановена през май за трафик на 9 кг кокаин. Българинът бе заловен с дрогата на летището в Сао Пауло на 26 октомври 2011 г. Наркотикът бе скрит в лайсните на куфарите на шампиона, който се прибираше от Бразилия с дъщеря си Сара след нейно участие в турнир по тенис. Боевски каза, че няма представа как кокаинът е попаднал в куфарите, които купил в Бразилия, защото тези, с които пристигнал, се скъсали.

Също в Бразилия присъда от 13 години затвор излежава бившият културист Златко Генев. Той е познат на Боевски и бе хванат през 2010 г. с 4 кг кокаин, които трябвало да пренесе в Европа с редовен полет. Дрогата била скрита в двойно дъно на сак, а на разпита мъжът признал, че получил чантата от непознати в Сао Пауло.

От април 2011-а в панамски затвор е кап. Светлозар Собаджиев. Той не е осъден, нито е разпитван за намерените 169 кг кокаин на борда на кораба “Маас Трейдър”, на който бе капитан. Съдът, плаващ под холандски флаг, бе заловен в панамското пристанище Кристобал на 28 март 2011 г. Няколко дни след това 13-те членове на екипажа бяха освободени, а Собаджиев – пратен в затвора. Той твърди, че не знае как дрогата се е озовала в носовото подрулиращо устройство на левия борд, което е в потопената част на кораба. Преди да бъде задържан в Панама, съдът бил за последно в колумбийското пристанище Баранкила.

20 години в затвор на остров Мартиника ще лежи един от най-известните яхтсмени у нас – Димитър Топалов. Той е съвипускник на Собаджиев, заловен през април 2011 г. с 480 кг кокаин на яхтата му “Бялата лястовица”. Дрогата била натоварена в открито море на около 200 мили от Гваделупа.

Разследват Брендо за трафик на 40 тона наркотик годишно

Заради мащабно международно разследване за трафик на 40 тона кокаин годишно през май беше арестуван бизнесменът Евелин Банев-Брендо. Съдът в Милано издаде заповед за задържането му по подозрение, че участвал в наркоканал от Латинска Америка към Апенините. Заради ареста вътрешният министър Цветан Цветанов обяви Брендо за кокаинов крал.

Днес Брендо вече е екстрадиран в Италия. През юли българският съд го предаде на тамошните власти за срок от една година. Според италианското разследване Брендо е финансирал кораби и екипажи, които пренасяли дрогата, и ги снабдявал с фалшиви документи за самоличност. Престъпленията били вършени от декември 2006 до 2008 г. в Милано, край испански и португалски брегове и в открито море.

У нас Брендо е подсъдим по дело за пране на 2 млн. евро от наркосделки. Разследван е и по друго дело за същото престъпление, което още не е влязло в съда.

Новата мода – бял прах с комбайни

Трафикантите на кокаин стават все по изобретателни. Освен с кораби, яхти, автомобили, куфари и гълтане, скъпата дрога се пренася и с… комбайни.

Навръх Гергьовден на пристанище Русе-изток в машината “Дон Роко” бяха открити 67 килограма кокаин. Пакетираният наркотик бил укрит в монтиран тайник, тежащ 1,2 тона. За да не бъде засечена, дрогата била увита в оловно фолио.

Пратката пътувала от Аржентина и трябвало да стигне до Холандия. Трафикантите избрали сложен маршрут, за да доставят стоката си. Извънгабаритният товар бил качен на контейнерна линия от Буенос Айрес и корабът първо акостирал в белгийското пристанище Антверпен. Там комбайнът бил прехвърлен на друг кораб, който доплавал до Истанбул и след 3-дневен престой потеглил за порт Варна. От там с автомобилна платформа селскостопанската машина пристигнала в Русе, където трябвало да се качи на шлеп по Дунав с маршрут през германското пристанище Дегендорф до крайната точка Ротердам.

Комбайнът пък бил купен втора употреба и бил деклариран за $ 120 000.
Малко след разкритието бе задържан пловдивчанинът Николай Николов. След него последва арест на холандеца Корнелиус Бренченс, който живеел в Пловдив със статут на продължително пребиваващ у нас. В Холандия пък бе спипан брат му за изясняване на съпричастността му към трафика. Двамата били наблюдавани за трафик на опиум, хероин и марихуана в Сърбия и България преди 10-12 години.

/trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>