5 века по-късно: Магелан може да скара Испания и Португалия

2111837056След пет века добросъседство, отношенията между Испания и Португалия може да се изострят, а в центъра са исторически събития. Причината е документ, публикуван от Испанската кралска историческа академия, в който се твърди, че заслугите за първото околосветско пътешествие са изцяло на Испания.

За мнозина е известно, че през 1519 г. Фернандо Магелан отплава от Севиля с екипаж от около 240 души с целта да открие нови пътища към Далечния Изток. Интересното е, че след три години плаване, корабите се завръщат, но начело с Хуан Себастиан де Елкано, а самият Магелан е бил убит около днешните филипински острови.

Конфликтът между двете страни възникна през 2017 г., когато Португалия обяви намеренията си да представи т.н „Път на Магелан” пред ЮНЕСКО без да включи Испания в заслугите за самото пътуване.

Всъщност, документът, на който се базира заключението на Кралската академия включва финансирането на пътешествието, което е било предоставено от местни търговци и Короната. Изтъква се и фактът, че изследователят не е бил доволен от португалското кралско семейство и дори „испанизирал” името си – докато пък в родината му го наричали „ренегат” и „предател”.

Докладът на академията включва 13 други документа покриващи самото околосветско пътешествие, като някои са публикувани и публично достъпни, а другите са автентични и не са показвани до този момент. Сред източниците е и писмо на Елкано, който след завръщането си обявил, че е обиколил Земята в името на испанския крал Карлос Първи.

Испанският десен вестник АВС обяви тържествено, че „всяка нация цени високо своите герои”, докато португалската реакция, която, очаквано, не е радушна. Според Лисабон докладът е националистически и политизиран, като не е базиран на никаква нова информация.

„Испанският национализъм е болен. Магелан влезе в предизборната кампания”, отбеляза в. „Публико”.

БТВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>