4297 българи са подали заявления за гласуване в чужбина

cik-4294754297 българи са подали заявления за гласуване в чужбина. Към момента най-много са желаещите от Великобритания, Испания и Германия. Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова.

На сайта на ЦИК вече е налична и опцията за проверка в списъците на избирателите, подкрепящи партия или коалиция. Така гражданите, които установят, че неправилно са използвани данните им, могат да подадат сигнал.

До момента са регистрирани 13 партиии 9 коалиции. Три партии са получили отказ за регистрация.

Все още няма яснота за машинното гласуване. ЦИК е приела само техническите изисквания за машинното гласуване. “Основната ни задача е всеки българин да може да зяви политическата си воля на изборите. Машинното гласуване е една допълнителна опция. Никой няма да бъде оставен без възможност за гласуване”, заяви другият говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Той коментира, че е възможен технически пробем, затова навсякъде остава хартиената бюлетина. По думите му да се твърди, че ако не може да се гласува машинно е проблем, това значи, че някой се опитва да оспори изборите.

Новини.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>