40 000 жилища са били иззети в Испания през 2012 година

casas-modernas1Почти 40 000 жилища са били иззети в Испания през 2012 година, тъй като жилищните ипотечни кредити, чрез които са били закупени, не са били обслужвани, както обяви днес Испанската национална банка, а извеждането от имотите на задлъжнели собственици и наематели е съпроводено с нарастващото негодувание на гражданите на Иберийската страна, която в момента се бори със сериозна икономическа криза.

Основната банкова институция в страната, която  публикува за първи път подобни данни, потвърди, че ще прави това на всяко шестмесечие и провежда съответно проучване върху активите на банки, на които принадлежи 85% от ипотечните кредити в Испания.

Според това изследване, през изминалата година са иззети общо 39.167 жилища, брой, който се намира доста близо до броя, публикуван през април от регистъра на сдружението на собствениците на недвижими имоти в Испания (38.976). Измежду конфискуваните недвижими имоти 32.490 се считат за първо и основно жилище, а в останалите случаи става въпрос за второ жилище или вила.

Около половината от тези недвижими имоти (18.325) са били предадени доброволно на банките от собствениците им,  при 14.165 жилища се е наложила намесата на съдилища, а при 355 от случаите се е наложила намесата на правоохранителните органи, според Испанската Национална банка.

През март Генералният съдебен съвет на Испания обяви, че са изпълнени 75.605 съдебни заповеди за извеждане на собственици от имоти от страна на правосъдието през 2012 година или 16,7% повече в сравнение с 2011 година, нещо, което представлява исторически рекорд. По-новите данни, обаче, отбелязват, че всъщност извежданията на собственици от домовете им са били още повече. Тези заповеди са се отнасяли и до бизнесмени, търговци, наематели или собственици на търговски обекти.

Извежданията на задлъжнели собственици на недвижими имоти станаха символ на икономическата криза в Испания след началото на кризисния балон през 2008 година в Испания, както и експоненциалния растеж на безработицата. Извежданията на длъжници от имотите им предизвикаха вълна от негодувание в страната, дошла след редица самоубийства на хора, застрашени от бездомност. Граждански организации се мобилизират, за да предотвратят феномена с изпъждането на хора от домовете им.

Консервативното правителство на Мариано Рахой обяви мерки и промени закона за обслужването на кредити, за да смекчи последиците от кризата, разпоредбите на който бяха разкритикувани от Европейския съд. /http:/newsbg.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>