39% от баските искат независимост от Испания

d7e2991253b80463c9a20e2f130cf9ff8325cd13По-малко от половината баски биха подкрепили идеята за независимост на автономната област от Испания, показват данни от социологическо проучване на местното правителство, цитирано от агенция „Новости”.

Ако бъде проведен референдум за отделяне от Испания, 39 на сто от жителите на автономията биха гласували „за”. Това е най-високата подкрепа от 1998 г- насам. Против биха били29%, а 12% биха се въздържали от гласуване. 20% не са решили какъв би бил техният вот.

Същевременно, отговорите на въпрос за държавното устройство на Испания показват различна картина на обществените нагласи. Повечето от запитаните – 34%, са за запазване на държавното устройство и автономията в сегашния й вид, 26% са за федерализация, а 25% – за независимост на различните народи.  Посочва се, че 6% са за засилване на централната власт и премахване на автономията, а 9 процента са без мнение.

71% от баските  искат национален референдум за държавното устройство. За конституционна реформа се обявяват 74% от анкетираните, против са 16%, а 10% не са решили.

Източник: BGNES

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>