30% от новопостроените апартаменти в Барселона ще бъдат социални жилища

0000265368-article3Комисията по екология, градско планиране и мобилност в Барселона одобри промени в общия план на града, които предвиждат предприемачите да определят 30% от апартаментите в новопостроени или реновирани сгради над 600 кв. м за социални жилища, съобщава имотната агенция Tranio.

За да влезе в сила, поправката трябва да бъде одобрена от общинския съвет. Социалните жилища са предназначени за граждани с ниски доходи, които не могат да си позволят да наемат или купят имот на пазарни цени. Това са предимно млади хора, възрастни хора или семейства, които са били засегнати от финансовата криза.

По данни на испанското министерство по развитието разликата в цените на обикновените и социалните жилища в Барселона е около 45%. В повечето случаи социалните жилища са по-малки – около 70 кв. м в сравнение с 93 кв. м за апартаментите в новопостроени сгради и 80 кв. м за съществуващите жилища на имотния пазар, сочат официални данни.

Ако кандидат иска да се сдобие със социално жилище, трябва да подаде молба, която след това го поставя в специален списък с чакащи. Предприемачите, чиито имоти стават социални жилища, не губят нищо, тъй като правителството плаща разликата между цената на социалното жилище и на обикновения апартамент.

В Барселона няма достатъчно социални жилища. По данни на кметството в града през 2017 г. новопостроените социални жилища са съставлявали едва 7% от продажбите на нови жилища. Някои експерти не пестят критиките си за това положение. Според Лусия Делгадо, представител на организацията Plataforma de Afectados por la Hipoteca, която подкрепя притежателите на ипотеки, казва, че „делът на социалните жилища в града е под 2%, като десет семейства на ден са принудени да напуснат жилището си, а броят на молбите за социално жилище надхвърля 30 хиляди”.

Кметът на града Ада Колау казва, че поправката ще увеличи наличните социални жилища с 300-400 апартамента или къщи на година. Тя обаче е на мнение, че дори това няма да е достатъчно, тъй като правителството трябва да реформира съществуващите регулации и да позволи на наемателите да станат собственици на социалното жилище, след като са пребивавали в него 20 години. Колау се надява, че други градове в Каталуния ще последват примера на Барселона.

Как ще реагира пазарът?

Според местните предприемачи новата инициатива може да има обратен ефект и да стимулира ръст на цените в Барселона, които вече се възстановиха след сътресенията около референдума за независимост на Каталуния през октомври 2017 г. След като намаляха за първи път от две години през последното тримесечие на 2017 г., цените се повишиха и в началото на тази година бяха на ниво от 4 334 евро за кв. м.

Сходна динамика се наблюдава и на пазара на нови жилища – броят на новопостроените жилища намаля значително през третото тримесечие на 2017 г., но отново се повиши в края на миналата година. Имотният пазар в Барселона започна да се възстановява от финансовата криза и спукването на имотния балон още през 2015 г., но равнището на строителството е далеч под нивата преди кризата, когато броят на новопостроените апартаменти надхвърляше 5 хил.-6 хил. на година.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>