3 млн. българи и румънци залели Европа

images

До началото на 2012 г. общо 3 млн. българи и румънци са се заселили в страна от Европейския съюз, различна от тяхната родина.

Това се посочва в данни на Европейската комисия, които предстои да бъдат представени утре на заседанието на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, съобщиха от Съвета.

Комисията отбелязва, че след приемането на България и на Румъния в ЕС през 2007 г. броят на гражданите на двете държави, преселили се другаде в Общността, рязко е нараснал, като в началото е бил 1,4 млн. души.

Общо 85% от емигриралите българи и румънци са били в работоспособна възраст (15-64 години). За сравнение средно сред останалите европейски имигранти делът на работоспособните се равнява на 65,7 на сто.

Статистиката сочи, че българите и румънците се насочват основно към Италия, Испания, Германия, Великобритания, Франция, Унгария, Гърция и Австрия.

Комисията отчита, че гражданите на двете държави от Балканите са наемани на работа дори по-често от останалите европейски имигранти, като тази тенденция е особено откроена във Великобритания, Италия, Гърция и Кипър.

ЕК уточнява, че на 1 януари 2014 г. отпада всякаква възможност за продължаването на съществуващите ограничения за наемането на българи и румънци на трудовия пазар в ЕС. /vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>