21 държави в ЕС гласуват за европейски депутати

2019Очакванията са центристките сили да спечелят мнозинството от местата

Oбщо в 21 държави в Eвропейския съюз гласуват днес.

Очакванията са центристките сили да спечелят мнозинството от местата в 751-местния европарламент.

Две партии влизат с летящ старт, сочат предварителните проучвания. Това са движението „Напред” на френския президент Еманюел Макрон и партия „Брезкзит” на Найджъл Фараж - и двете с по 20 места.

В семейството на социалистите голямата надежда е Испания. Най-много места се очаква да бъдат спечелени от там.

„Бих искал да кажа, че се надявам избирателната активност днес да е висока. Изборите за Европейски парламент са важни, защото те определят посоката, в която ще поеме Европейският съюз”, коментира канцлерът на Австрия Себастиан Курц.

„Важно е за Европа, и Унгария ще вземе участие и ще даде много ясното си мнение, че отхвърля миграцията. Искаме да видим лидерите на Евросъюза, които искат да я спрат, а не да я управляват”, коментира в изборния ден министър-председателят на Унгария Виктор Орбан.

„Много е важна мобилизацията, избирателната активност на гражданите. Те решават бъдещето, добруването и прогреса на автономните региони, градовете, на нашия континент. Толкова много е заложено на карта за Европа на тези избори”, каза в изявление испанският премиер Педро Санчес.

 НОВА ТВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>