161г. от рождението на испанският архитект Антони Гауди – забележителeн творец, архитект и човек

gaudi-casa-batllo-VisualBrainGravity.com_Барселона безспорно е изключителен град и всеки, докоснал се до творческия дух на това оживено и артистично място, остава запленен от красотата му. Човекът, допринесъл най- много за приказната атмосфера и по детски забавна и увлекателна архитектура, е Антони Гауди. А днес се честват 161г. от рождението на този велик творец. Сградите, проектирани от архитекта, носят отличителния му стил-смесица от сюрреализъм и неоготика, формиращи т.нар. Каталонски модернизъм.
Днес ще се спрем на най-популярните му творения и макар само на снимки, ще можем да се насладим на изобилие от цветове и детайли, носещи радост и настроение.

Първата сграда е Дворецът Гюел. Дворецът е построен през 1888г. по поръчка на изключително заможния индустриалец Еузеби Гюел, чието желание било да бъде в близко съседство с баща си, живеещ на ул.Ла Рамбла.

След завършването си, дворецът се превръща в една от нaй-луксозните и забележителни сгради в града. Множество разнопосочни коментари и реакции буди главната зала на двореца, чийто таван стига до самия покрив. Височината на помещението достига 16м., а около него са разоложени трите етажа на сградата. В началото дори съпругата на Гюел не харесвала и разбирала напълно залата-нестандартна и новаторска за онова време.

Но именно заради тази смелост и множеството други нетипични архитектурни решения, Гауди бързо се сдобива с популярност.

Отново по поръчка на Гюел е и едно от най-оживените и посещавани места в Барселона, а именно Паркът Гюел. Строен в периода между 1900 и 1914г., паркът е олицетворние на симбиозта между две от страстите на Гауди-архитектура и природа. Построен върху каменист хълм, лишен от богата растителност, днес парк Гюел представлява множество етажирани пространства, свързани с мостове, стълби и преходи. Цветовете и формите отново са в изобилие и засилват усещането за приказност.

Каса Батийо е поредният шедьовър на Гауди и също се намира в сърцето на Барселона. Всъщност тя е премоделирана вече построена къща. Обновена от Антони Гауди през 1904г., ремонтираната къща подчертава креативността и игривостта в работата на архитекта.

Фасадата е напълно лищена от правилнни форми и линии, а по-голямата част от нея е украсена с мозайка от счупени керамични плочки. Покривът е извит и би могло да бъде оприличен на гърба на дракон или динозаър. Има теория, че цилиндричната форма, намираща се вляво от центъра на фасадата и завършваща с купол и кръст на върха, представлява копието на Свети Георги (покровител на Каталуния).

Той посвещава последните си години изцяло на работата по този проект, но към онзи момент едва една четвърт от сградата е построена. След смъртта на Антони Гауди през 1962г., строежът бележи слаб напредък, разчитайки изцяло на частни дарения.

Изправен все още пред някои от най-големите архитектурни предизвикателства, проектът е наполовина завършен през 2010г. За краен срок за завършване на сградата се посочва 2026г., когато ще се отбележат 100г. от смъртта на Гауди. По повод на изключително дългия период на строеж, приживе Гауди казва: “Моят клиент не бърза”, като отново с чувство за хумор демонстрира неповторим стил. /Строежи.бг

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>