13 партии, девет коалиции и 21 инициативни комитета са регистрирани за вота в България

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

0000234161-article313 партии, девет коалиции и 21 инициативни комитета са се регистрирали за участие в предстоящите предсрочни парламентарни избори на 26 март, съобщи БТА.

През интернет на страницата на ЦИК са подадени 8960 заявления за гласуване в чужбина. Най-много са заявленията от Турция, Великобритания и Испания. През МВнР има подадени още 92 заявления. Срокът за подаване на тези заявления е 28 февруари, каза Камелия Нейкова, член и говорител на ЦИК..

Върховният административен съд (ВАС) е прекратил делото по жалба срещу обществената поръчка за машинното гласуване, обявена от ЦИК, каза говорителят на Комисията Александър Андреев.

Припомняме, че поръчката бе обявена  14 февруари и е с прогнозна стойност 12,5 млн. лв. без ДДС, срещу които трябва да бъдат доставени 12 500 машини.

Според говорителите има заявен интерес от фирми за доставка на техниката за машинно гласуване. Те коментираха, че изразеният вчера от членове на кабинета песимизъм относно успеха на машинното гласуване вероятно е по информация от предходен период.

“Независимо от изхода на тази процедура, няма да настъпи нито трагедия, нито всеобща народна радост – всеки българин ще може да гласува”, каза Цветозар Томов, член и говорител на ЦИК.

ЦИК е решила партиите и коалициите да ползват медийни пакети до 40 хил. лв., а независимите кандидати – 5 хил. лв. След отчитане на медийната услуга Комисията ще одобрява плащането.

Поредността на номерата на партиите в листите ще се реши чрез жребий на 22 февруари. Комисията е приела нова чернова за определяне на преференциите, която да облекчи работата на секционните избирателни комисии, допълни Андреев.

Две неправителствени организации са подали досега заявления за наблюдатели на изборите с общо 11 души, но срокът не е изтекъл, съобщиха говорителите на Комисията.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Евгения Маринова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>