10 МЕСТА, КОИТО ДА ПОСЕТИШ В МАДРИД ЗА 2 ДЕНА

Oso_y_Madroño_(Antonio_Navarro)_Madrid_01Мадрид е един от тези градове, на които можеш да се насладиш разхождайки се пеш.

Открийте очарованието от улиците му, несравнимият нощен живот, но най-вече напълни очи с величествената гледка на архитектурата му.

В този пост ще оставя някои задължителни места, които да посетиш.

1. El Palacio Real- ( Кралският дворец) – След пожара през XVIII век, първият испански крал от династията на Бурбоните, Филип V (внук на Луи XIV Франция), решава да построи Кралския дворец.

Цялата конструкция е от камък, тухла и  дърво, така че да не може да го унищожи повече пожар.

Насладете се на неговите градини, картините на Караваджо, Веласкес и Гоя, луксозните килими и декорациите в бронз и злато, които го правят един от най-красивите дворци в Европа.

2. La Gran Via – (Големият булевард) – Построен е в началото на ХХ век, по времето на Алфонсо XII.

Сградата Metropolis не само ще ви привлече вниманието, но тя е и запазената марка на Гран Виа.

Този булевард е мястото, където можеш да усетиш характерната атмосфера на градовете, които никога не спират.

Ако го извървите от край до край ще видите сгради, магазини, театри, хотели, ресторанти, както и хора  от цял свят.

3. Plaza de Cibeles – (Площад Сибелес) – В центъра на площада ще видите фонтан със скулптура на 2 големи лъва дърпащи каруцата на гръцката богиня Сибелес.

Въпреки това не склуптурата привлича вниманието, а еклектичната фасада на сградата на телекомуникациите, която изглежда, че пази площада и със сигурност ще те накара да и направиш снимка.

4. Puerta de Alcala – (Вратата на Алкала) – Няколко минути пред нея са достатъчни, за да се разбере влиянието на класическата архитектура в много от паметниците от XVIII век по нея. Карлос III нарежда изграждането й на Сабатини.

Италианския архитект, вдъхновен от римските триумфални арки, построил вратата на Алкала, една от петте кралски порти в Мадрид. Работата е била завършена през 1778 г.

5. Plaza Mayor – (Големият Площад) – И за да се сложи край на първия ден: посетете Plaza Mayor. Без съмнение най-красивия площад в Мадрид.

Препоръчвам ви да отидете в късния следобед. В центъра на площада, обърнете внимание на скулптурата на Филип III, който е поръчал построяването му през 1619.

6. Museo Nacional del Prado – (Националният музей дел Прадо)

Вторият ден можете да започнете с посещение в музея дел Прадо - испански неокласически архитектурен пример.

Музеят е предназначен да покаже на света съществуването на испанската школа по живопис.

Открита за обществеността за първи път през ноември на 1819г., с първоначален каталог от над 311 картини.

Днес в музеят се помещава една от най-големите художествени колекции в Европа. Ако имате известно време не пропускайте възможността да ги разгледате.

7. Parque del Retiro – (Парка Ретиро) – След посещението на музея, една разходка в парка е винаги добре дошла, още повече, ако парка е само на 2 мин. разстояние.

Освен зелените площи, ще видите и произведения на изкуството като Кристалния дворец, двореца на Веласкез и величествения паметник на Алфонсо XII.

Силно препоръчвам за пикник, особено през пролета и лятото.

8. Museo Reina Sof?a – (Музея на кралица София) – В непосредствена близост до парк Ретиро е музея на кралица София.

Заслужава си да го посетите само за да оцените контраста между древната и модерната сграда, която е на гърба.

Така или иначе ще извършите светотатство, ако не влезете, знаейки, че вътре са „Герника“ на Пикасо и най-добрите примери на испанската живопис от  XXв,  на Дали и Миро.

9. Cuatro Torres Business Area – (4-те бизнес кули) – Заслужава си да се видят тези четири “гиганта”.

Между тези небостъргачи най-забележителен е Torre Caja Madrid, най-високата сграда в града (250 метра), проектиран от известния Норман Фостър.

10. El Templo de Debod – (Храмът Дебод) – Храмът бил подарен от Египет на Испания, като компенсация за това, че испанците са откликнали на зова за помощ да се запазят храмовете на Нубия.

http://yubim.es

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>