Юнкер: Ако позволим на Каталуния да се отдели, други ще я последват, не искам това

phps0rann_800x*“Ако позволим на Каталуния – а това не е наша работа – да се отдели, и други ще направят същото. Не искам това”, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в реч в Люксембургския университет. 

Той посочи, че е силно обезпокоен от сепаратистките тенденции в Европа, затова е призовал испанския премиер Мариано Рахой да направи така, че ситуацията да се върне под контрол. 

По повод поисканото от каталунското правителство международно посредничество Юнкер каза, че Европейската комисия няма как да посредничи, ако само една от страните иска това.

Юнкер коментира и преговорите за Брекзит, като подчерта, че Великобритания трябва да се ангажира да плати дължимото на ЕС, преди да могат да започнат преговори за бъдещите отношения с общността след напускането на страната.

“Ден след ден британците откриват нови проблеми, както и ние. Това е причината, поради която този процес ще отнеме повече време, отколкото се мислеше първоначално”, каза Юнкер, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той допълни, че за момента не може да се намери истински компромис по отношение на финансовите ангажименти на Великобритания, затова няма как да се премине към втория етап от преговорите.

“Те трябва да платят, трябва да платят, не по невъзможен начин. Не съм обхванат от желание за отмъщение. Не мразя британците”, каза още Юнкер.

ОФФ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>