Що е това Флуороза

Флуорозата се развива при токсикация с флуор. Обикновено заболяването е причинено от пиенето на вода с повишена концентрация на флуор или продължителна инхалация на въздух с повишена концентрация на елемента. Характерен белег на ранната флуороза е появата на бели или кафяви петна по зъбите. За първи път през 1890 г. в медицинската литература се описват измененията на зъбите при флуороза. Едва през 1931 г. се открива връзката между “черните зъби” и повишеното съдържание на флуор в питейната вода. Впоследствие се разбира, че оцветяването на зъбния емайл не е единственият признак на заболяването, а че микроелементът уврежда и костите.

Флуорът, постъпвайки в организма, въздейства на амелобластите, което води до неправилно формиране на емайла. Изследвания показват, че флуорът, независимо от начина му на прием, бързо прониква в кръвта и повлиява на функциите на щитовидната жлеза. Смята се, че именно променените функции на щитовидната жлеза са най-вероятната причина за действието на флуора върху минерализирането на емайла.

Флуорозата се свързва с повишен прием на флуор в организма на човека с питейната вода и хранителните продукти. Регистрирани са случаи на ендемично разпространение на заболяването в определени райони. Често наличието на флуор се установява в зони, където работят металургични и химични предприятия.

Клиничната проява на флуорозата е разнообразна

- наличие на бели блестящи и матови петна;
- различна пигментация на зъбите – от светла до тъмнокафява.

Концентрация на флуор в питейната вода до 0,5 мг/л не е вредна за зъбите. При концентрация 0,8-1 мг/л се появяват леки форми на флуороза. Колкото по-висока е концентрацията на флуор в питейната вода, толкова по-разпространена е флоурозата и по-интензивно е заболяването.

Доказано е, че наличието на калций във водата има ефекта да потиска развитието на флуороза.

Различават се няколко форми на флуороза според тежестта на измененията в зъбните тъкани

При най-леката форма се наблюдават едва различими бели петна на фронталните зъби. При петнистата форма на различни места на коронката на зъба се забелязват “тебеширени” петна. Повърхността на емайла е гладка, блестяща, понякога има светложълта пигментация.

Интензивността на цвета на петната и при двете форми отслабва от центъра към периферията. Следващата форма уврежда не само резците, въпреки че най-често засяга повърхността на фронталните, но и всички останали зъби.

Ерозната форма е тежко увреждане на зъбите, при което се образуват дефекти – ерозии на местата с изменен емайл.

Деструктивната форма води до разрушаване на емайла и “изтриване” на зъбите. Среща се при 10-12 мг/л съдържание на флуор.

През последните десетилетия се наблюдава нарастване на случаите на флуороза. За щастие, с по-леките форми и по изключение на ерозната.

Лечението

зависи от степента на увреждането и разпространението на заболяването. То е насочено предимно към реминерализация на тъканите на зъбите, след което се предприема възстановяване на формата и цвета им. Не бива да се предприема пломбиране на зъбите преди справяне със заболяването, тъй като това ще доведе до допълнително разрушаване и отделяне на пломбата.

Лечението включва още приемане на фосфорно-калциеви препарати и витамини, които да балансират излишъка от флуор в питейната вода. За отстраняване на пигментацията се предприема терапия с избелващи специализирани средства. Препоръчва се и използването на избелващи пасти за зъби, но с доказани марки. Терапията по отстраняване на пигментацията се провежда за период от 6 месеца до 2 години при по-леките форми. При тежките форми се налага пломбиране на зъбите след предварителен курс на реминерализация. Но всичко това се решава от стоматолога.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>