Щеше ли Испания да има по-добро бъдеще, ако не беше член на валутния съюз?

Снимка: Pixabay

 

 0000236363-article3Въпросът с бъдещето на еврозоната отново набира популярност и докато хората, носещи отговорност как тя трябва да продължи да работи и съществува, намерят най-правилния път за това, в  Испания правят противоречива равносметка и то 15 години след въвеждането на единната европейска валута.

Някои испански икономисти са на мнение, че страната би имала по-добро бъдеще извън валутния съюз, докато мнозина смятат, че кризата не е свършила нито в Испания, нито в Европа, съобщава БНР.  Всъщност, в годините на кризата именно испанската нестабилност представляваше най-голяма заплаха за еврозоната.

„Бяхме истински уплашени от това, че трябваше да кажем сбогом на любимата ни песета и да сменим цените на всички продукти“,  спомня си Мириам Гонсалес, пиар специалист от Мадрид за началото на 2002 г., когато Испания започна да въвежда еврото, което известно време съжителстваше с песетата.

„Много трудно беше да се научим да изчисляваме колко всъщност ще ни струва пазарът за деня. Може да се каже, че беше радикална промяна в живота ни, а ние се адаптирахме бавно. И между другото, когато става дума за големи суми, все още мислим в песети, допълни Гонсалес, която участва в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Според нея най-големият проблем е бил поскъпването на стоките от всички сектри в първите години от въвеждането на еврото. „И все пак господстваше убеждението, че трябва да направим тази голяма стъпка заради доброто на Испания и нашата икономика. Искахме да имаме същата валута, като другите в Европа, да стигнем нивото на най-силните. И след 15 години с еврото не мисля, че е възможно някога да върнем песетата, тъй като еврото е нашето бъдеще и трябва да вярваме повече в него“, категорична е Гонсалес.

Еврото помогна на туризма в Испания, но ни върза ръцете да решаваме сами проблемите си, посочи  Пабло Карбахоса, преподавател в мадридския университет „Понтифисия Комиляс“, в коментар за предимствата и недостатъците от въвеждането на еврото.

Според него предимствата са очевидни – да имаш една и съща валута със съседите и със солидни западни държави като Франция, Италия, Германия или Португалия, е важно за икономиката, особено за туризма, който е важна компонента от БВП  и ключов сектор.

„През последните години наистина трябваше да се вярва много. Защото европейската валута преживя трудни времена.  И най-голям беше страхът около Испания, смятана за прекалено голяма, за да бъде спасена“, припомни Карбахоса.

По статията работи: Ралица Пейчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>