Шотландският лидер и Рахой влязоха в спор за независимостта

zx450y250_2193042Шотландският първи министър Алекс Салмънд отвърна на думите на испанския премиер Мариано Рахой, че независима Шотландия ще остане извън Европейския съюз, съобщи EUobserver.

По-рано тази седмица Салмънд представи план за независимост, озаглавен “Бъдещето на Шотландия”, който има за цел да убеди шотландците на 18 септември следващата година да гласуват за отделяне от Великобритания. Според него независима Шотландия ще запази британския паунд, кралицата и ще остане в ЕС.

Проектът обаче бе посрещнат с остри думи от испанския премиер Мариано Рахой. “Знам със сигурност, че регион, който се отдели от държава членка на ЕС, ще остане извън ЕС и шотландците трябва да са наясно с това”, подчерта той в сряда.

“Бих искал последиците от това отделяне да бъдат представени с реализъм на шотландците”, отбеляза той. Със завоалирана критика към Салмънд испанският лидер посочи, че “времената, в които живеем изискват силни страни, а единството не противоречи на автономията, то е гаранция за сила”.

Изказването му идва на фона на проблемите в Каталуня, испански регион, който подобно на Шотландия, иска да проведе референдум за независимост следващата година. Дясноцентристкото правителство на Рахой и опозиционната социалистическа партия обаче заявиха, че планът нарушава испанската конституция.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу отправи подобно послание преди няколко месеца. Той заяви, че всяка нова страна, която се отдели от държава членка на ЕС ще “стане трета страна по отношение на ЕС” и ще трябва да кандидатства за еврочленство”.

Според Салмънд обаче ЕС ще приветства Шотландия с отворени обятия. “Шотландия е европейска страна. Богатата на ресурси Шотландия ще бъде приветствана. Всеки с капка разум знае това”, посочи той.

Салмънд цитира писмо от кабинета на Катрин Дей, генерален секретар на Еврокомисията, според което ще бъде юридически възможно да се предоговори ситуацията с Великобритания и Шотландия в рамките на ЕС. /Източник: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>