Шотландската и каталунската независимост могат да променят Европа

images

Знамето за независимост на Каталуня на жълти и червени ивици, със син триъгълник и бяла звезда рядко се виждаше по улиците на Барселона преди десетина години. Сега се среща почти навсякъде.

На север в Шотландия синьо-бялото знаме винаги е било популярно. Този флаг обаче все повече символизира нещо ново – че след повече от 400 години в Обединеното кралство Шотландия може да поиска развод, пише “Ройтерс”.

Партиите, подкрепящи независимостта в Шотландия и Каталуня, се подготвят за референдуми следващата година и се надяват те да доведат до отделянето им за добро. Някои анализатори обаче вече прогнозират, че това може да окуражи и други в Европа да последват примера им.

Има значителни разлики между двата региона. Шотландия винаги е била определяна като отделна “държава” в рамките на Обединеното кралство, докато каталунските искания за самоуправление се коренят в историята от Средновековието.

Британският премиер Дейвид Камерън се съгласи да сътрудничи за шотландския референдум през есента на 2014 г., макар категорично да се противопостави на всякакво разделение. За разлика от Лондон Мадрид обяви, че ще се бори на конституционна основа с каталунския референдум. Партиите, искащи отделяне, които управляват региона, се надяват все пак да проведат допитване заедно с Шотландия през 2014 г.

Някои анализатори подозират, че двете кампании ще се подхранват през следващите месеци. Всяка кауза използва в сходна степен емоционални, практически и икономически аргументи, както и разочарованието от управляващите в националната столица.Лидерът на лявата сепаратистка Републиканска левица в Барселона каза, че политиците в Испания, които искат отделяне, следят какво се случва в Шотландия. “И в двете страни има скрити емоционални аргументи за независимост, след това идват по-рационалните икономически аргументи. Виждаме, че те се обединяват”, отбеляза той.Проучванията на общественото мнение варират, но поне едно е показало, че повече от половината каталунци биха гласували за независима държава, ако имаха възможност. В същото време едва една трета в Шотландия биха поискали отделяне от Обединеното кралство.

Привържениците на независимостта в Каталуня и в Шотландия подчертават, че се виждат като част от по-широка тенденция. В същото време в Брюксел шотландски и каталунски партии вече се опитват да се съюзят с белгийските фламандски партии.

Икономическа криза и отчуждаване

Това, което може би подхранва желанието за независимост сега, е растящото чувство за разочарование и отчуждение от властите в Лондон, Мадрид и много други столици. Икономическата криза, изглежда, е направила претенциите за отделяне още по-изразени.

“Каквото и да се случи, тези движения ще окажат влияние. Ще има все повече призиви за самостоятелност”, коментира Дейвид Лий, анализатор в Control Risks. “Част от тях очевидно са заради кризата, но има и други фактори – засилването на социалните медии, много по-голямото недоволство от статуквото”, допълва той.

В Каталуня, една от най-богатите области в Испания, се наблюдава все по-голямо недоволство от това, което според някои каталунци е прехвърляне на твърде много пари към останалата част от страната.

“За мен това е нещо сантиментално, което имам от баща ми”, споделя Микел Блас във връзка с идеята за каталунското отделяне от Испания. “Реалната подкрепа за независимостта обаче дойде от кризата”, допълва той.

Според друг жител на Барселона, Мария Каралат, смесването на двата въпроса не е добро. “Хората говорят за независимост, говорят за криза и всичко се смесва. Все пак обаче мисля, че независимостта е добра идея. Би било по-добре и по-лесно да се управлява малка държава.”

Светът наблюдава
В Лондон и Мадрид традиционните политически партии, които са против отделянето, започват да работят заедно, за да се справят с кампаниите в подкрепа на независимостта. Дебатът се следи от близо не само в Европа. Далечни държави като Русия и Китай, където живеят малцинства, се опасяват, че разделянето на голяма европейска страна може да разпали сепаратистките желания и у тях.Британски и шотландски официални лица дори заявиха, че са получили въпроси от САЩ и че Вашингтон се отнася хладно към перспективата два ключови съюзника на НАТО да бъдат радикално променени.

Фиона Хил, бивш висш ръководител на Националния съвет по разузнаването на САЩ, каза, че Лондон и Мадрид, изглежда, не осъзнават колко важни изглеждат тези въпроси зад границите им. “Говорим за две от най-старите държави в Европа. Високопоставен служител от Балканите ме попита дали това е краят на мултиетническата държава”, допълва тя.

Ако все пак неочакваното се случи и Шотландия и Каталуня гласуват за независимостта си, никой не знае какво ще означава това на практика. Докато привържениците на отделянето казват, че искат да останат в ЕС, повечето експерти са на мнение, че новите държави ще трябва да кандидатстват отново за еврочленство, което Мадрид и Лондон може да е опитат да блокират.

Освен това не е ясно как независима Шотландия ще може да продължи да използва британската лира стерлинг, а Каталуня – еврото, въпреки че по принцип няма да има начин Великобритания и Испания да ги спрат. Националният дълг и природните ресурси също ще трябва да бъдат договаряни.

Засега най-важният урок от движенията за независимост, изглежда, е положителен – те се оказват относително ефективни, но са мирни в сравнение със сепаратистите от ИРА в Северна Ирландия и ЕТА в Страната на баските в Испания, коментира агенцията. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>