Чуждите купувачи на имоти поглеждат към района на Барселона

0000164877-article3Богатите каталунци, които отдавна се стичат в испанския окръг Марезме, вече трябва да споделят любимото си място за почивка с ята от чуждестранни купувачи на жилища. Те са привлечени към старомодните селца, осейващи дългата над 60 км крайбрежна ивица северно от Барселона, както и от лесния достъп до средиземноморските плажове и планините.

През последните години купувачи от Северна Европа, Русия и САЩ масово купуват къщи на цени, на които биха завидели по-модерните крайбрежни градове южно от Барселона като Ситгес и Кастейдефелс. Много от купувачите придобиват втория си дом след навлизането си на пазара след срива през 2008 г. Други пък се местят в района с цел работа.

“Може да се каже, че всички купувачи искат да се възползват напълно от пазарните условия и да получат много добра сделки при сегашния климат”, коментира Том Мейдмънт, партньор в агенцията за недвижими имоти Lucas Fox.

Белгиецът Стефан Химпе купуав втори дом за семейството си в Сант Андреу де Лаванерес миналото лято за около 1,2 млн. долара. Първоначално търси в Барселона, но е спечелен от сравнително ниските цени и очарователната природа в Марезме. Около 12 от градовете в района са разположени на самия бряг на морето.

Градът, където се намира домът му, е увеличил броя на чужденците, живеещи там целогодишно, от 140 през 2000 г. до 630 през 2012 г.

Марезме, където има 30 града и 37 плажа, е част от провинция Барселона, до която се стига лесно и бързо с автомобил. Паралелно на морето има железопътна линия и шосе.

Освен ниските цени и чудесното качество на живот, чужденците имат още един стимул да купуват в Испания. Те могат да се възползват от т.нар. Закон на Бекъм, който позволява на чужденците, работещи в чужбина, да плащат по-нисък данък общ доход през първите пет години.

Законът е кръстен на английския футболист Дейвид Бекъм, който бе един от първите, възползвали се от него. Отделно по нов закон чужденци, инвестирали 500 000 евро в имоти в Испания, получават жителство.

Според Lucas Fox, която често работи с чуждестранни купувачи, средната цена на продажба на жилище в района на Марезме през последните три години е 2,18 млн. долара. /Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>