Чуждестранните инвестиции в имоти в Испания достигнаха петгодишен връх

Снимка: Pixabay.com

 

 0000276353-article3Испанският имотен пазар е привлякъл рекордни чуждестранни инвестиции през 2018 г., показва доклад на Savills Aguirre Newman, цитиран от онлайн изданието Property Magazine International.

Данните на консултантската компания показват, че 68% от инвестираните в Испания 10,8 млрд. евро са дошли от чужбина. Това е най-високият процент в последните пет години и представлява повишение от 12 процентни пункта спрямо последните три години.

Обемът на чуждестранните инвестиции е достигнал 7,3 млрд. евро, което е с 23% повече спрямо края на 2017 г. Инвеститорите от Европа и САЩ са съставлявали 57% от общите инвестиции и 85% от обема на трансграничните операции.

Логистичните имоти са регистрирали най-голямо повишение на инвестициите през последните 12 месеца благодарение на бума на електронната търговия. Те са нараснали с 61% спрямо 2017 г. до ниво от 1,3 млрд. евро благодарение на няколко значителни сделки, сред които придобиването на портфейла от имоти на Colver от Blackstone в края на миналата година. Интересът на международните купувачи към логистичните активи е ясно отразен в съотношението между чуждестранните и местните инвестиции, които са били 87% на 13%.

Сегментът на търговските площи продължава да е популярна опция с инвестиции на стойност 3,4 млрд. евро през последните 12 месеца. 68% от тях са дошли от чуждестранни инвеститори. Най-голям ръст на инвестициите са отбелязали обектите на търговските улици, които са привлекли 1,1 млрд. евро, или почти два пъти повече спрямо 2017 г.

Офис сегментът също е имал положителна година с инвестирани 2,2 млрд. евро, което е ръст с 19% спрямо 2017 г. 67% от инвестициите са дошли от чуждестранни играчи, които по традиция изостават от местните инвеститори.

„2018 наистина беше годината на чуждестранните инвестиции в Испания. Имахме голям обем от сделки във всички сектори с чуждестранен интерес към търговските улици, търговските центрове, офисите и логистичните имоти. Очакваме повишено търсене във всички сектори, а инвеститорите може да очакват висока възвръщаемост в изцяло положителен климат. Наемите продължават да растат, а икономическите индикатори на Испания показват по-добро развитие от средното в останалата част на Европа“, коментира Луис Еспадас, главен изпълнителен директор на отдел „Капиталови пазари“ в Savills Aguirre Newman.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>