Чужденците се завърнаха на пазара на имоти в Испания

índice

Чуждестранният интерес се е възстановил до нивата отпреди кризата, но вътрешното търсене е изключително слабо.

Чуждестранният интерес към пазара на имоти в Испания се възстанови до нивата отреди кризата, а броят на чуждите купувачи на недвижимости в страната продължава да расте, пише онлайн изданието Property Abroad.

Според данни, публикувани от испанския статистически институт INE миналия месец, общият обем на сделките с имоти в Испания през миналата година е намалял с 3% в стойностно изражение. Последните данни на Генералния съвет на нотариусите (GCN) обаче сочат увеличение с 28,4% на броя на чуждестранните инвеститори в испански имоти.

През миналата година общо 38 312 чуждестранни инвеститори са купили имоти в страната.

Британците продължават да са начело на списъка, но се засилва и интересът от страна на азиатски купувачи, които търсят втори дом в страната.

Цените на имотите в Испания продължават да падат, което привлича чужденците. Местните агенти и туристически компании пък продължават да работят в посока подобряването на имиджа на страната сред инвеститорите.

Въпреки че миналата година имоти в Испания са закупили 38 312 чужденци, общият брой на закупените имоти може да е много по-голям, тъй като данните отчитат единствено броя на лицата, закупили активи, а не общият брой на продадените имоти.

Броят на местните купувачи на имоти в Испания е намалял значително през последните няколко години. Освен това няма признаци за подобряване на ситуацията, основно поради високата безработица в страната.

Броят на възбраните продължава да се увеличава, тъй като все повече испанци не могат да си позволят да изплащат ипотеките си. От 2008 г. около 400 000 собственици на жилища са получили съдебни заповеди да освободят имотите си. /investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>